Danıştay Kararı 8. Daire 1992/3333 E. 1994/79 K. 13.11.1994 T.

8. Daire         1992/3333 E.  ,  1994/79 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1994
Karar No : 79
Esas Yılı : 1992
Esas No : 3333
Karar Tarihi : 13/11/994

HİZMET SÖZLEŞMELERİNDE, HİZMETTEN YARARLANAN ABONENİN İSTENİLECEK ÜCRETE İLİŞKİN DAVALARIN ADLİ YARGIDA, TARİFE VE SÖZLEŞMEYE DAVET İŞLEMİNDEN DOĞAN UYUŞMAZLIKLARIN İDARE MAHKEMELERİNDE ÇÖZÜMLENMESİ GEREKTİĞİ HK.

Davacı şirketin atık su konusunda abonman sözleşmesi yapmaya davet edilmesine ilişkin işlem ile atık su ücret tarifesinin iptali istemiyle açılan davayı;Uyuşmazlık Mahkemesinin … günlü ve … sayılı kararıyla bu tür uyuşmazlıkların çözüm yerinin adli yargı olarak belirlendiği, bu durumda dava konusu uyuşmazlığın çözümünün adliye mahkemelerinin görevi olduğu gerekçesiyle görev yönünden reddeden …İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının;dava konusu işlemlerin idari tasarruf olduğu,davanın görev yönünden reddedilmesinin yerinde olmadığı öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Uyuşmazlık … Büyükşehir Belediyesi … Genel Müdürlüğünün su ve atıksu tarife kararının atıksuya ilişkin kısmının iptali ile davalı idare tarafından atıksu abone sözleşmesi yapmaya davet edilmesine ilişkin işlemin iptali isteminden doğmuştur.
İdari eylem ve işlemlerden dolayı çıkarı zedelenenlerin açacakları davalar 2577 sayılı Yasaya göre idari davalar arasında sayılmıştır.
Dava konusu atıksu ücret tarifesi,idarenin tek taraflı ve kamu gücünü kullanarak oluşturduğu düzenleyici bir işlemdir.
Abone sözleşmesi uyarınca bu hizmetten yararlanan abonelerden tarifesine göre istenilecek ücretten doğacak uyuşmazlıkların görüm ve çözümü adli yargı yerinin görev alanına girmekte ise de,yukarıda açıklandığı gibi idarenin tek taraflı olarak kamu gücüne dayanak oluşturduğu düzenleyici işlem niteliğindeki ücret tarifesine karşı açılan davanın görüm ve çözüm yerinin idari yargı yeri olduğu kuşkusuzdur.
Öte yandan davacıya atık su kullandığı gerekçesiyle bu konuda abonman sözleşmesi yapmaya davet şeklindeki işleminde de idari bir işlem olduğu tartışmasız olup,bu uyuşmazlığın görüm ve çözümünün de idari yargının görevinde olduğu açıktır.
Bu durumda idari yargının görevli olduğu bu uyuşmazlıkta davayı görev yönünden reddeden idare mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle ….idare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine karar verildi.