Danıştay Kararı 8. Daire 1992/3074 E. 1993/4118 K. 09.12.1993 T.

8. Daire         1992/3074 E.  ,  1993/4118 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 4118
Esas Yılı : 1992
Esas No : 3074
Karar Tarihi : 09/12/993

BELEDİYE MECLİSİNİN, 1580 SAYILI BELEDİYE YASASININ 73 VE 74.MADDELERİNDE BELİRTİLEN KESİN KARARLARINA KARŞI YAPILAN İTİRAZ ÜZERİNE VERİLEN KARARIN, YARGI KARARI OLMAYIP İDARİ NİTELİKTE BİR KARAR OLDUĞU HK.

Davacı adına çıkarılan borcun kaldırılmasına ilişkin Belediye Meclisi kararını iptal eden İl idare Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davada; 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemesi, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Yasanın 15.maddesi uyarınca İdare ve Vergi Mahkemelerinin görev alanına giren ve yasalarla çeşitli kurul ve komisyonlara verilmiş bulunan göreve ve yetkilerin, bu Mahkemelerin göreve başladığı günde sona erdiği, belediye meclisi kararlarına karşı yapılan itirazlarda İl İdare Kurullarının karar verme yetkileri bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden …İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının bozulması istemidir. 1580 sayılı Belediye Yasasının 73.maddesinde, belediye meclislerinin, 71 ve 72.maddelerde yazılı olan konular dışındaki kararlarının kesin olduğu, bu kararlara karşı, 10 gün içinde il merkezi olmayan belediyelerde belediye reisi veya ilgililer tarafından il’e başvurularak itiraz edilebileceği, İl’e yapılan itirazların, kaymakamın görüşü alındık tan sonra il idare kurulunca incelenip bir karara bağlanacağı, 74.maddesinde de, olağan ve olağanüstü toplantılar dışında veya görev ve yasal yetkiye yada yasa ve tüzüklere aykırı olarak alınacak belediye mec lisi kararlarından, il merkezi dışındaki belediye meclislerince alınacak olanların, Valinin istiği üzerine İl İdare Kurulunca incelenerek onanacağı veya iptal olunacağı kurallarına yer verilmiştir. Dosya içeriğinden Gediz Belediye hesaplarının teftişi sonucu düzenlenen raporda Gediz Vergi Dairesine olan vergi borçlarının zamanında ödenmemesinden dolayı, eski Belediye Başkanı olan davacı adına çıkarılan kişi borcunun kaldırılması yolunda Belediye Meclisince alınan kara rın, yapılan başvuru üzerine il İdare Kurulunca, Belediye Yasasının ko nu ile ilgili kurallarına aykırı bulunarak iptal edildiği, davanın bu kararın iptali istemiyle açıldığı anlaşılmaktadır.
Temyizen incelenerek bozulması istenilen mahkeme kararında belediye meclisi kararlarına karşı iptalleri için İdare ve Vergi Mahkemelerinde dava açılabileceği, bu konuda İl İdare Kurullarının, 2576 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yetkilerinin kalmadığı belirtilerek dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Uyuşmazlığın çözümü için öncelikle Belediye Yasasının 73.ve 74.maddelerinde Belediye Meclisi kararlarına karşı öngörülen itiraz ve başvurunun ve İl İdare Kurulunca verilecek kararın niteliğinin belirlenmesi gerekir.
Belediye Meclislerinin 73.ve 74.maddelerde belirtilen kesin kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine İl İdare Kurullarınca verilecek kararlar yargı kararı olmayıp idari nitelikte kararlardır. Gerçi İdarelerin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır ve idari işlemlerin iptal davası yoluyla denetlenmesi asıl ve genel kuraldır. Ancak, yasalarda işlemlere karşı bir idari itiraz yeri gösterilmiş ise, dava açılmadan önce bu yola başvurulabileceği açıktır. Bu durumda, il İdare Kurullarının, Belediye Meclisi kararlarına karşı yapılan itiraz ve başvuruları incelemek ve bir karar vermekle görevli ve yetkili olduklarının kabulü gerekir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verildi.