Danıştay Kararı 8. Daire 1991/3856 E. 1993/1145 K. 04.03.1993 T.

8. Daire         1991/3856 E.  ,  1993/1145 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 1145
Esas Yılı : 1991
Esas No : 3856
Karar Tarihi : 04/03/993

BELEDİYE TAŞINMAZLARININ SATIŞ YETKİSİ BELEDİYE MECLİSLERİNDE OLDUĞUNDAN BÖYLE BİR YETKİYE DAYANMAKSIZIN BELEDİYE ENCÜMENİ KARARINA DAYANILARAK YAPILAN SATIŞIN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU HK.

Mülkiyeti Belediye Başkanlığının olan taşınmazın Belediye Encümeni kararıyla davacıya yapılan satışının, 1580 sayılı Belediye Yasasının 70/11.maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesine ilişkin kararla Büyükşehir Belediye Başkanlığınca onaylanan Belediye Meclisi kararının iptali istemiyle açılan davayı; 1580 sayılı yasa kurallarına göre
belediyelerin taşınmazlarının satışına karar vermeye yetkili organın Belediye Meclisi olduğu, Belediye Encümenlerinin taşınmaz mal satış yetkileri bulunmadığından belediye taşınmazının satışına ilişkin olarak Belediye Meclisince bir karar alınmaksızın Belediye Encümeni karararına dayanılarak yapılan satışı ortadan kaldıran dava konusu işlemde
hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle reddeden …İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istemidir.

İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası nın 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.

İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usu ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.

AZLIK OYU:
Uyuşmazlık, belediye taşınmazının satılmasına ilişkin Belediye Encümeni kararını yok sayan Belediye Meclisi kararından doğmuştur.

1580 sayılı yasada Belediye Encümeni ve Meclisinin görevlerinin neler olduğu sayılmıştır. Yasa da taşınmaz satış yetkisinin kimin olduğu açıkça belirtilmemiştir.

Öte yandan; sözü edilen taşınmaz hakkında belediye encümenince verilen satış kararı üzerine 2886 sayılı Devlet İhale Yasası kuralları uyarınca taşınmaz davacıya satılmış ve tapuda da davacı adına kayıt yapılmıştır.

Olayla ilgili olarak tapu kaydının iptali için adli yargıda dava açılmışsada tapu kaydı yargıda iptal edilmediği sürece taşınmazın davacının üzerinde kalacağı kuşkusuzdur.

Ayrıca davacı bu taşınmazı özel hukuk işlemi gibi bir usulle alındığından satış yetkisinin idare organlarından hangisinin olduğunu bilmek durumunda da değildir.

Başka bir anlatımla belediye taşınmazının satış yetkisi konusu Belediye Meclisi ile Encümeni arasındaki hukuki bir konu olup, davacının bunu bilmesi olanaksızdır.

Kaldıki yetkili organ kararına dayanılarak satış yapıldığını sanan kişilere yapılan böyle bir satışın yetkisiz organlarca yapıldığı nedeniyle geri alınmasının pekçok sakıncaya neden olacağıda kuşkusuzdur. Açıklanan nedenlerle kararın bozulması gerektiği oyuyla karara katılmıyorum.