Danıştay Kararı 8. Daire 1991/173 E. 1992/150 K. 29.01.1992 T.

8. Daire         1991/173 E.  ,  1992/150 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 150
Esas Yılı : 1991
Esas No : 173
Karar Tarihi : 29/01/992

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ARAÇLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞININ AÇTIĞI TRAFİK MEVZUATI VE KURALLARI HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSUNU BİTİRENLERİN ÖZEL SÜRÜCÜ KURSUNDA ÖĞRETMEN OLABİLECEKLERİ HK.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan kursları bitirip özel Motorlu Taşıt Sürücüleri kurslarında görevlendirilen Trafik Yasası ve kuralları öğreticileri ile ilgili olarak 2843 sayılı Yasanın değişik 23.maddesi uyarınca işlem yapılması, Bakanlığın açmış olduğu kurslardan başarılı olduklarına ilişkin belge almıyanların, ders saat ücretli veya aylık ücretli olarak bu görevlere önerilmemesi ve Valiliklerce geçici olarak atanmalarının yapılmaması yolundaki Milli Eğitim Bakanlığı emrinin ve bu emre dayanılarak Özel Öğretmen Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Müdürlüğündeki Trafik Kuralları öğretmenliği görevinin uzatılamıyacağına ilişkin Valilik işleminin iptali istemidir.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün anılan emrinde Bakanlıkça açılan kurslardan belge almayanların Trafik Mevzuatı ve Kuralları dersi öğretmenliğine önerilmemesi ve Valilikçe geçici olarak görevlendirilmemesi bildirilmektedir. Yani Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki Bakanlık ve kamu kurum kuruluşlarınca açılmış olan Trafik Mevzuatı ve kuralları hizmet içi eğitim kurslarını bitirenlerin, Milli Eğitim Bakanlığınca açılmış olan kurslara denkliğinin bulunmadığını belirterek bunların özel sürücü kurslarında Trafik Mevzuatı ve Kuralları dersi öğretmeni olamıyacağını belirtmektedir. Davacı ise Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araçları Merkezi Başkanlığının açtığı Trafik Mevzuatı ve Kuralları hizmet içi eğitim kursunu başarı ile bitirmiş olduğundan durumu anılan Bakanlık genel emri ile kurs öğretmenliği yapmaları yasaklananlara uymamaktadır. Belirtilen nedenle özel kurs öğretmenliğine atanmasının yapılmamasına ilişkin Valilik işleminde hukuka uyarlık bulunmaması nedeniyle iptaline; Genelgenin iptali isteğine gelince, uyuşmazlığa konu genelge davacının, özel kurs Trafik Mevzuatı ve kuralları dersi öğretmenliği yapmasına engel bir kural içermediğinden genelgenin iptali isteminin reddine karar verildi.

AZLIK OYU:
625 sayılı kanunun değişik 23.maddesi, özel öğretim kurumlarının müdürlerinin kurucuları tarafından, diğer yönetici ve öğretmenlerin genel olarak müdürleri tarafından seçileceğini ve istihdamlarının Milli Eğitim Bakanlığının iznine tabi olduğunu, bakanlığın iznine sunulmadan önce müdür ile diğer yönetici ve öğretmenlerin işe başlatılamayacağını
hükme bağlamıştır. 1987 yılında yürürlüğe giren Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 33.maddesinin (b-2) bendi, trafik mevzuatı ve kuralları dersi öğreticileri için yüksek öğrenim görmüş ve trafik mevzuatı ve kurallarının uygulanması konusunda hizmet içi eğitim yapmış olma koşulunu getirmiştir. Öğretmenlerin atanması Milli Eğitim Bakanlığının iznine tabi olduğuna göre atanacak bu kişilerin eğitimi ile ilgili esasların da bakanlıkça belirlenmesi tabiidir. Özel trafik eğitiminin birden bire yaygınlaşması nedeniyle bir kısım illerde Halk Eğitim Merkezi müdürlüklerinde veya kamu kuruluşlarında açılan kursalara katılan kişilere Motorlu Taşıt Kurslarında geçici olarak öğretici görevi verilmişsede, şikayet ve incelemelerden sonra Bakanlık bünyesinde 90 saat süreli “Trafik Mevzuatı
ve Kuralları” konusunda kurslar açılması, bu kursları başarı ile bitirenlere belge verilmesi ve bunların öğretici olarak atanması öngörülmüştür. Bundan böyle daha önce Halk Eğitim Merkezleriyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarından belge alanların öğretici olarak görevlendirilmeyeceği, bu durumda olanlarında 90 saat süreli bakanlık kursunda başarılı olmaları halinde durumlarının değerlendirileceği dava konusu genelge ile duyurulmuştur.
Trafik Eğitiminde yeterli bir seviyeye ulaşabilmek için bakanlık bünye sinde belirli sürede öğretici kursu açılmasında yukarıda sözü edilen kanun ve yönetmelik hükmüne aykırılık bulunmamaktadır. İl Halk Eğitim Merkezleri ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim gördükten sonra geçici şekilde öğretici olarak görev yapan kişiler yeterli görülmediği için bakanlık bünyesinde yeni bir eğitim öngörüldüğüne göre sair kurslardan mezun olup geçici olarak görev yapan bu kişilerinde yeni eğitime tabi tutulduktan sonra öğretici olarak görev yapabileceklerinin bildirilmesinde ve bu konuda davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka, kazanılmış hak ilkelerine, eğitim ve öğretim esaslarına aykırılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, genelge ve işleme yönelik davanın reddi gerekeceği oyu ile karara katılmıyorum.