Danıştay Kararı 8. Daire 1990/263 E. 1990/541 K. 08.05.1990 T.

8. Daire         1990/263 E.  ,  1990/541 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1990
Karar No : 541
Esas Yılı : 1990
Esas No : 263
Karar Tarihi : 08/05/990

BİLECİK MERKEZ İLÇESİ MERKEZ BUCAĞINA BAĞLI DEREŞEMSETTİN KÖYÜ İLE AYNI İLÇENİN YARHİSAR BUCAĞINA BAĞLI KENDİRLİ KÖYÜ ARASINDA YENİ BİR SINIR ÇİZİLMESİ İSTEMİNİN REDDİNE İLİŞKİN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İŞLEMİNİN İPTALİ İSTEMİYLE AÇILAN DAVAYI REDDEDEN İDARE MAHKEMESİ KARARININ ONANMASI HK.

… İli … İlçesi … Bucağına bağlı .. Köyü ile aynı ilçenin … Bucağına bağlı … Köyü arasında yeni bir sınır çizilmesi isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı; … Kurulunun; yerinde ve dosya üzerinde yaptığı incele me sonucu düzenlenen raporda, her iki köy arasında 7.4.1956 günlü ve 28778 sayılı kararname ile saptanan sınır hattında, her iki tarafca arazi üzerinde yer ve nokta isimleri gösterilerek uygunluk sağladığı ve uygulanabilir olduğununsaptandığı, davacı tarafından, anılan kararname ile saptanan sınırın hangi noktalarının arazi üzerinde uygulanamadığı konusunda isim belirtilerek açık bir savileri sürülmediği, esasen yeni sınır çizilmesi isteminin, ormandan yararlanma amacına yönelik bulunduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle reddeden İdare Mahkemesi kararının bozulması istemidir.
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.

AZLIK OYU:
Daha önce çizilen sınırın yeniden saptanmasına yer olmadığına ilişkin olumsuz işlem davanın konusunu oluşturmaktadır. Yasaların verdiği bir hakkın kullanılmasını engelleyen olumsuz işlemler dava konusu yapılabilirse de yasaların verdiği veya yerine getirilmesini istediği bir hakha dayanmayıp çözümü idarenin takdir yetkisine bırakılan işlerde idare, yargı kararı ile takdir yetkisini kullanmaya zorlanamaz. İdari yargı yerlerince idarenin yerine geçip, sınır çizilemiyeceğine, idarece sınır çizimi konusunda pek çok olasılık kullanılabileceğine göre, ancak idarece bir sınır çizilmesi halinde çizilen sınırın yasada belirle nen koşullara uygun olup olmadığı denetlenebilir.
Bu durumda sınırın yeniden saptanmasına ilişkin olumsuz işlemin dava konusu yapılamayacağını kabul etmek gerekir.
Bu nedenle ortada dava konusu yapılabilecek bir işlem olmadığından davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerekirken işin esası incelenerek davanın reddine karar verilmesi yerinde değildir. Ancak dava reddedildiğinden sonuç olarak mahkeme kararı yerindedir.
Temyiz isteminin reddi gerekeceği görüşüyle onanması yolundaki çoğunluk kararına katılmıyoruz.