Danıştay Kararı 8. Daire 1990/1615 E. 1991/1020 K. 27.05.1991 T.

8. Daire         1990/1615 E.  ,  1991/1020 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1991
Karar No : 1020
Esas Yılı : 1990
Esas No : 1615
Karar Tarihi : 27/05/991

GÖREVLE İLGİLİ ÜZERİNE ATILI SUÇLAR NEDENİYLE HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILAN VE BAZI EYLEMLERİ NEDENİYLE DE ADLİ YARGIDA DAVALARI BULUNAN BELEDİYE BAŞKANININ, ÖNLEM OLARAK GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIRILABİLECEĞİ HK.

Davacının açılan soruşturma nedeniyle Anayasamızın 127/4, 1580 sayılı Belediye Yasasının değişik (93/3) maddeleri uyarınca görevinden uzaklaştırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı, davacının, görevle ilgili üzerine atılı suçlar nedeniyle hakkında soruşturma açıldığı, bazı eylemleri nedeniyle de adli yargıda davalar açılmış olduğundan, görevinden önlem olarak uzaklaştırılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddeden İdare Mahkemesi kararının bozulması istemidir.
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesi kararının dayandığı gerekçe usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.

AZLIK OYU:
1580 Sayılı Belediye Kanununun 3394 sayılı kanunla değişik 93.maddesinin 3.fıkrası, belediyelerin seçilmiş organları veya bu organların üyeleri hakkında görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile soruşturma veya kovuşturma açılması halinde İçişleri Bakanının geçici bir tedbir olarak kesin hükmüne kadar bu organları veya organların üyelerini görevden uzaklaştırabileceğini hükme bağlamıştır. Belediye başkanlarının görevleri ile ilgili olarak suç işlediklerine ilişkin iddiaların önemi, ciddiyeti ve ağırlığı ile soruşturma ve kovuşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülüp sonuçlandırılabilmesi için görevde kalmalarının sakıncalı olması durumunda ilgililerin geçici bir önlem olarak yukarıda sözü edilen kanun hükmü uyarınca alınabilmeleri mümkündür. Hakkında soruşturmaya başlanan davacı belediye başkanının, üstüne atılı suçlardan dolayı gerek Ağır Ceza Mahkemesi gerekse Asliye Ceza Mahkemesi kararları ile aklandığı ve bu kararların kesinleştiği, ayrıca ilgilinin usulsüz memuriyet sınavı yapmak ve iki adet işyerini siyasi
amaçla kapatmak eylemleri ile ilgili olarak de il idare kurulunca yargılamasına gerek olmadığı yolunda karar verildiği anlaşılmaktadır.
Davacı hakkında yaptırılan soruşturma ve yargılama sona erdiği ve ilgili aklandığına göre geçici olarak görevden almaya ilişkin dava konusu kararın hukuki dayanağı kalmamış bulunmaktadır.
Davacının geçici olarak görevden alınmasına ilişkin kararın hukuki dayanağı ortadan kalkdığına ve davalı İçişleri Bakanlığı tarafından ilgilisi görevde iade edilmediğine göre temyiz isteğinin 2577 sayılı kanunun 49.maddesi uyarınca kabulü ile davanın reddine ilişkin temyiz konusu idare mahkemesi kararının bozulması gerekeceği oyu ile karara
katılmıyorum.