Danıştay Kararı 8. Daire 1989/426 E. 1989/496 K. 07.06.1989 T.

8. Daire         1989/426 E.  ,  1989/496 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 496
Esas Yılı : 1989
Esas No : 426
Karar Tarihi : 07/06/989

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN GERİYE DÖNÜK OLARAK UYGULANAMIYACAĞI HK.

… Üniversitesi Tıp Fakültesine 1986-1987 öğretim yılında kayıt yaptıranlara, … Üniversitesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Yönetmeliğin değişik şeklinin uygulanmasına ilişkin Senato kararının iptali istemiyle açılan davada; yönetmelikte yapılan değişiklik 1987 yılında yürürlüğe girdiğinden 1986-1987 yılında kayıt yaptıran öğrencilere bu değişikliğin geriye dönük uygulanmasını hukuk kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu kararı iptal eden İdare Mahkemesi kararının bozulması isteminden ibarettir.

İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.

İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından,temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.

AZLIK OYU:
Davada … Üniversitesi Tıp Fakültesine 1986-1987 öğrenim döneminde kayıt yaptıran davacılara … Üniversitesi Öğrenim ve Sınav Yönetmeliğine eklenen 2.madde kuralının uygulanmasına ilişkin işlemi iptal eden yerel mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

1.2.1987 gün ve 19359 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren söz konusu madde ile “Üniversite Tıp Fakültesinde eğitim süresinde yabancı dil, Türkçe, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, seçmeli dersler dışındaki derslerin tümüNden başarılı olmıyan öğrencilerin bir üstsınıftan ders alamayacakları ve bir üst sınıf derslerine kayıt yaptıra
mıyacakları” kuralı getirilmiştir.

Bu kural ile sayılan bu dersler dışında kalan dersler için ders geçme yöntemi kaldırılarak sınıf geçme yöntemine geçildiği anlaşılmaktadır.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği sırada ortadan kaldırılan yönetmeliğe göre davacı için kazanılmış bir hakkın olmadığı açıktır. Kazanılmış hakkın ancak yasalara göre kesin olarak doğmuş bir hak olduğu bilinmektedir. Oysa yeni yönetmeliğin yürürlüğe girdiği sırada henüz sınavlara girme aşamasında bulunan davacı için yürürlükten kalkan yönetmeliğe göre girilmiş ve kazanılmış bir sınav olmadığı ortadadır. Bu durumda henüz kazanılmış bir hakkı olmıyan davacının gireceği sınavlarda yeni yönetmelik uyarınca işlem yapılmasında yasalara aykırılık olmadığından
davanın reddi gerektiği oyu ile karara karşıyım.