8. Daire 1989/307 E. , 1989/602 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 602
Esas Yılı : 1989
Esas No : 307
Karar Tarihi : 26/06/989
POLİS KOLEJİ GİRİŞ SINAVINI KAZANMASINA RAĞMEN SAĞLIK NEDENİYLE KAYDININ YAPILMAMASI İŞLEMİ YARGI KARARIYLA İPTAL EDİLEN DAVACININ POLİS KOLOJİNE KAYDININ, YARGI KARARINI İZLEYEN ÖĞRETİM YILINDA YAPILMASININ, İLK GİRİŞ SINAVINI KAZANDIĞI YIL YÜRÜRLÜKTE OLAN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE GÖRE POLİS AKADEMİSİNE GİRME HAKKINI BERTARAF EDEMİYECEĞİ HK.
1983-1984 öğretim yılında Polis Koloji giriş sınavını kazandığı halde sağlık nedenıyle yapılmayan kaydının İdare Mahkemesinin iptal kararı üzerine yapıldığı gerekçesiyle, Polis Akademisine girişi sırasında önceki yönetmelik kurallarının uygulanması yolundaki başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Olay gününde yürürlükte olan Polis Enstitüsü Yüksek Öğrenim Kısmı Yönetmeliğinin 13.maddesinde, Polis Kolejini bitirenlerin Enstitüye sınavsız alınacağı belirtildiği halde 6.12.1984 gün ve 18597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3087 sayılı Polis Yükseköğretim Yasasının 16.maddesinde ve Polis Akademesine giriş Yönetmeliğinin 10.maddesinde Akademiye, Polis Kolejleri ile lise ve dengi okulu bitirenlerden yazılı ve söZlü sınavlarda en yüksek puanı alanların gireceği, Ayrıca Polis Kolejlerinin her birinden ilk on dereceye girerek, okulunu bitirenlerin sınavsız olarak alınacağı kuralı bulunmaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden, 1983-1984 öğretim yılında Polis Koleji giriş sınavını kazanan davacının elindeki bir siğil nedeniyle kaydının yapılmamasına ilişkin işlemin iptali isteği ile dava açtıktan sonra siğili iz kalmayacak biçimde doktor tarafından alındığı ve polisliğe alınmasına engel bir durumu bulunmayan davacının sırf sağ el işaret
parmağında siğil olması nedeniyle kaydının yapılmamasında yasa ve yönetmeliklere uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptal eden İdare Mahkemesi kararından sonra; 1984-1985 öğretim yılında ders yılının ortasına gelinmesi nedeniyle polis kolejine kaydının yapılması durumunda ilgili Yönetmelik hükmü uyarınca devamsızlık süresini doldurmuş olacağından sınıfta kalmış sayılacağı ve öğretim yılı sonunda ilişiğinin kesilmesi gerekeceği, bu nedenle davacının 1985-1986 öğretim yılında kaydının yapılmasına karar verildiği ve davacı tarafından da kabul edildiği, ilgilinin okula kayıt olduktan sonra Polis Akademisine giriş ve öğrencilik
hakları yönünden önceki yönetmelik kurallarının uygulanması isteği ile yaptığı başvurunun dava konusu işlemle reddedildiği anlaşılmaktadır.
İdari davaların iptal kararı ile sonuçlanması ve kararın kesinleşmesi ile birlikte dava konusu işlem, hiç yapılmamış gibi ortadan kalkar ve o günden başlayarak davacı istemi ve karar yönünde idarece yeni bir işlemin yapılması gerekir.
İdari davalarda, dava açıldığı anda korunması gereken aktüel yararın bulunması gerekir. Ancak, dava açıldığı anda aktüel yarar bulunmasa bile, dava devam ederken, kişinin yararının zedelenmesi durumunda, yararın aktüel olması koşulu aranmaz.
Davacının polis kolejine kaydının yapılması yolundaki İdare Mahkemesi kararı, davalı bakanlıkça hemen uygulanarak, davacının kaydı 1984-1985 öğretim yılı ikinci yarı yılında yapılmış olsaydı ilgili devamsızlıktan sınıfta kalacak fakat polis koleji öğrencisi olma niteliği devam edeceğinden, sonradan yürürlüğe giren 3087 sayılı Yasa ile getirilen sınırlama ve koşullar dışında önceki hak ve koşullarla doğrudan doğruya Polis Akademisine girme hakkına sahip olacaktır.
Devamsızlık nedeniyle sınıfta kalmaması için, davacıyı korumak amacıyla da olsa Polis Kolejine kaydının yargı kararı tarihini izleyen öğretim yılında yapılmasının davacının sahip olacağı ve yararlanabileceği haklardan yoksun bırakılmasını gerektirmeyeceği gibi, halen koleji bitirmiş olması nedeniyle de dava açmakta yararı bulunduğu gözetilmeden, dava açıldığı sırada Polis Kolejinde okuyan ve henüz Polis Akademisinde okuma hakkı kesinleşmeyen davacının dava konusu işlem ile yararının zedelendiğinden söz edilemiyeceği gerekçesiyle davayı reddeden İdare
Mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi 2.fıkrası uyarınca dosyadaki bilgi ve belgeler için esası hakkında karar vermeye yeterli görüldüğünden, davacının önceki yönetmelik kurallarına göre Polis Akademisine kaydının yapılamayacağına ilişkin işlemin iptaline karar verildi.
AZLIK OYU: 1983-1984 öğretim yılında polis kolejine sağlık sorunu nede niyle kaydı yapılamayan davacının açtığı dava sonunda, sağlık sorununun ortadan kalkmış olmasına dayanılarak, işlemin iptal edilmesi üzerine 1985-1986 öğretim yılında polis kolejine kaydı yapılmak suretiyle aldığı iptal kararının gereğinin yerine getirildiği bu defa, 3087 sayılı Polis Yükseköğretim Kanununun yürürlüğünden önceki yönetmelik hükümlerinden yararlanmak amacıyla yaptığı başvurunun reddi üzerine dava açtığı anlaşılmaktadır.
3087 sayılı yasanın öğrenci kaynağı başlıklı 16.maddesinde Akademiye giriş koşulları yeniden düzenlenmiş, maddenin son fıkrasında polis aka demisine alınacak öğrencilerin nitelikleriyle giriş esas ve şartlarının yönetmelikle belirleneceği hükmüne yer verilmiştir. Yasanın bu hükmü ise 39.maddesi gereğince 1985-1986 öğretim yılı başında yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Davacının 3087 sayılı Yasanın yürürlüğünden önce ki yönetmelik hükümlerinden yararlanabilmesi, o yönetmeliğe göre doğmuş bir hakkının bulunmasına bağlıdır. Davacının 1983-1984 ve 19841985
öğretim yıllarında polis kolejinde öğrenci olmadığı kesin olup iptal kararıyla böyle bir sonucun doğduğu da söylenemez. Bu nedenlerle durumu 3087 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi kapsamında bulunmayan davacıya, polis kollejini bitirdiği tarihte Akademiye giriş için yürürlükte bulunan hükümlerin uygulanmasında hukuka aykırılık bulunmadığından temyiz isteminin reddi ve sonucu itibariyle yerinde bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği görüşü ile karara karşıyım.