Danıştay Kararı 8. Daire 1989/1174 E. 1989/1148 K. 28.12.1989 T.

8. Daire         1989/1174 E.  ,  1989/1148 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 1148
Esas Yılı : 1989
Esas No : 1174
Karar Tarihi : 28/12/989

YOLCU TAŞIMA İŞİNİN BİR SÖZLEŞME İLE YAZIHANE KİRALAYAN KİŞİLERE BIRAKILMASI İDARİ SÖZLEŞME NİTELİĞİNDE OLUP DOĞACAK UYUŞMAZLIKLARIN İDARİ YARGIDA ÇÖZÜMLENMESİ GEREKTİĞİ HK.

Davacının kiracısı bulunduğu minübüs yazıhanesinin boşalttırılmasına ilişkin Belediye Encümeni kararı ile, işlemin iptali isteği ile açılan davayı uyuşmazlığın çözümüne adli yargı yerlerinin görevli olduğu gerekçesiyle görev yönünden reddeden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istemidir.
1580 sayılı Belediye Yasasının 19.maddesi 5.bendinde belediye sınırları içinde belirli yerler arasında yolcu taşımanın belediyelerin haklı olduğu, ancak belediyeler dilerlerse tekel oluşturmak koşulu ile bunların işletilmesine izin verilebileceği, aynı yasanın 15.maddesi 10. bendinde ise belediyelerin, taşıt araçlarının cinsine göre belde içinde işleyeceği ve işlemeyeceği yerleri, duraklarını, tarifelerini belir leyeceği kuralları, 2576 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 5.maddesinde ise Genel Hizmetlerden birinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davaların görüm ve çözümünün idare Mahkemelerine ait olduğu kuralı bulunmaktadır.
Çevre ilçe ve bucaklara yolcu taşıma işinin mülkiyeti belediyeye ait olan keleşhoca mağrasındaki 5 adet yazıhaneden kaldırılacak minibüsler le sağlanacağı, belediye sınırları içinde başka hiç bir yerden komşu il ve ilçelere minibüs kaldırılamayacağı, yolundaki protokol ve kira şartnamesi uyarınca,tahsis yoluyla açık arttırma yapılarak 5 kişiye kiraya verildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda belediye’ye ait bir yazıhaneden önceden belirlenmiş yönlere yolcu taşıma işlevinin belediyeye ait bir hak olmasına karşın, bu hakkın bir sözleşme ile yazıhane kiralayan kişilere devrine ilişkin proto kol kira şartnamesi ve sözleşmesi bir genel hizmetin yürütülmesi için yapılan idari sözleşme niteliğindedir. Bu tür sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkacak uyuşmazlıklara ilişkin davaların idare mahkemelerinde çözümleneceği ise, 2576 sayılı yasanın 5.maddesi (c) bendinde açıkça yer almıştır.
Belediye sınırları içinde yolcu taşımacılığı işini belediyece belirlenen yazıhanelerden belirli yönlere yapılmak üzere kişilere devredilmesine ilişkin sözleşmelerden doğan davaların görüm ve çözümünün idari yargı yerlerine ait olduğu gözetilmeden, uyuşmazlığın çözümüne adli yargı yerlerinin görevli olduğu gerekçesiyle davanın reddedilmiş olmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine karar verildi.