8. Daire 1988/442 E. , 1989/590 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 590
Esas Yılı : 1988
Esas No : 442
Karar Tarihi : 22/06/989
SINAV SONUÇLARININ ÖĞRENCİYE İLAN TAHTASINDAN DUYURULMASINDA VE GİRECEĞİ SINAV GÜNLERİNİN DE YİNE BURADAN BİLDİRİLMESİNDE USULE AYKIRI BİR YÖN BULUNMADIĞI HK.
Davacı öğrenciye 1985-1986 ilkbahar yarı yılında girdiği sınavlarda soruların çalınması olayına adının karıştığı gerekçesiyle girdiği sınavlarda geçer not yerine (I) notu verilmesine ilişkin işlemin iptali isteğiyle açılan davanın, idarenin süreye ilişkin itirazının yerinde olmadığı ve ilgili yönetmeliğin 6.maddesine göre (I) notunun öğrencilere
verilebilmesi, öğrencilerin gösterdikleri özürlerinin idarece kabul edilmesi halinde yerine getiremedikleri yükümlülükleri yerine getirebilme olanağı sağlıyan bir usulü içerdiği, toplu kopya olayı nedeni ile böyle bir uygulamaya gidilmesi ve sınav için yönetmelik kuralına uygun bir duyuru yapılmadığı ve sınav günü belirlenmediği gerekçesiyle iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararının; olayda öğrenciye verilen sınav notunun ilan tahtasına asıldığı ve bu duyuruya göre davanın süresinde açılmadığı öne sürülerek 2577 sayılı yasanın 49.maddesine görebozulması isteğidir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 7.maddsi dava açma süresinin İdare Mahkemelerinde yazılı bildirimden başlıyarak altmışgün olduğu, aynı yasanın 11.maddeside üst makama başvuru halinde, altmış gün içinde yanıt verilmezse istek reddedilmiş sayılacağı ve başvuru gününe kadar geçen sürenin de dava açma süresi hesabında gözönüne alınacağı belirtilmiş olduğundan, olayda sınavda toplu kopya (soru çalma) olayına adı karışan öğrenciye bu sınavlar nedeniyle yönetmeliğe göre “I” notu verildiği ve belirlenen sınav günleri fakülte ilan tahtasına asılmak suretiyle ilanen 9.7.1986 gününde duyurulduğu, buna ise ilgili öğcinin, 5.9.1986 günlü dilekçe ile okul idaresine itirazda bulunduğu ve yanıt verilmemek suretiyle isteği reddedilen öğrencinin 8.12.1986 gününde davasını açtığı tartışmasızdır.
İdarenin öğrencilere yapacağı duyuruları, bu konu için ayrılmış yerler den de yararlanmak suretiyle yapılabileceği açıktır. Kaldı ki olayımızda da olduğu gibi sınav zamanına ve sınav sonuçlarının belirlenmesine ilişkin bir zamana denk gelen süre içinde öğrencilerin okul idaresi ve idarenin duyuruları ile sıkı bir bağlantı içinde olması gerekeceği tartışmasızdır.
Bu nedenle sınav sonuçlarının öğrenciye ilan tahtasından duyurulmasında ve gireceği sınav günlerinin de yine buradan bildirilmesinde usule aykırı bir yön yoktur. Davacı öğrenci bu duyurudan başlamak üzere süresi içinde idareye başvurmuş ve itirazda bulunmuştur. Ancak yanıt verilmemek suretiyle isteğinin reddi yolundaki işlem üzerine başvuru gününe kadar işleyen dava açma süresini de gözönüne alarak altmış gün içinde davasını açması gerekirken bu süreyi geçirdikten çok sonra davasını açmış olduğu anlaşıldığından davalı idarenin süreye ilişkin itirazını reddederek işin esasına giren idare mahkemesi kararında yasaya uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve 2577 sayılı yasanın 49/2 maddesine göre davanın süre aşımı yönünden reddine karar verildi.