Danıştay Kararı 8. Daire 1988/1055 E. 1989/475 K. 05.06.1989 T.

8. Daire         1988/1055 E.  ,  1989/475 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 475
Esas Yılı : 1988
Esas No : 1055
Karar Tarihi : 05/06/989

KÖY TAŞINMAZLARININ USULSÜZ SATIŞI İLE ELDE EDİLEN GELİRİN KÖY YARARINA KULLANILDIĞININ ANLAŞILMASI NEDENİYLE MUHTAR VE İHTİYAR KURULU ÜYELERİNE ÖDETTİRİLMESİNDE İSABET BULUNMADIĞI HK.

… İli, … İlçesi, … Köyü muhtar ve İhtiyar kurulunun köy parasının kullanılmasında usulsüzlük yaptıkları belirlendiğinden, eski ihtiyar kurulu üyesi olan davacı hakkında 442 sayılı Yasanın 45. maddesi uyarınca ödettirme kararı verilmesine ilişkin İlçe İdare Kurulu kararına karşı açılan davayı, köye ait taşınmazların satışı ve satıştan elde edilen gelirle köy kamyonunun köy otobüsüne çevirtilmesi yolundaki ihtiyar kurulu kararları onaylattırılmadığı için görevi kötüye kullanma suçundan kesinleşen Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla hapis ve para cezası ile cezalandırılıp, para cezası hapis cezasına çevrildiğinden olayda köye ait paranın kullanılmasında usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı belirlendiğinden ödettirilmesinde isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle reddeden kararının, bozulması istemidir.
…’da çalışan köylülerin köye hibe ettikleri kamyonu trafikten gerekli izni alarak köyün gereksinimi nedeniyle otobüse dönüştürülmesine ve bu iş için köyün kullanımında bulunan taşınmazların köylülere satışına ve elde edilen gelirle bu iş için gerekli bedelin sağlanmasına köy ihtiyar kurulunca karar verilip, köy taşınmazları satılmış, elde edilen bedelin tamamı da otobüse çevirme işini yapana ödenmiştir. Daha sonra Kaymakamlık köy muhtarlığınca köylüye yapılan satış işlemlerini 442 sayılı Yasanın 40.maddesi uyarınca geçerisz saymıştır.
Köy taşınmazlarının usulsüz satışı ile elde edilen bu gelirin, köye ait kamyonun otobüse dönüştürülmesinde kullanılmış olması nedeniyle görevi kötüye kullanma suçundan yargılanan davacıya Asliye Ceza Mahkemesince 6 ay hapis ve 6000 lira para cezası verilip, hapis cezası para cezasına çevrilmiş ve bu karar Yargıtay’ca onanıp kesinleşmiştir. 442 sayılı Köy Yasasının 45.maddesinde köy parasının kullanılmasında fenalık ve yolsuzluk olduğu belirlenirse muhtar ve ihtiyar kurulu üyelerine ödettirilmesi esası yer almaktadır.
Olayda ise köy ihtiyar kurulunca köyün gereksinimi için köy kamyonunun otobüse dönüştürülüp, hem köy gereksinimi karşılayan hem de köye gelir getiren duruma getirildiğinden, usulsüz elde edilen bu gelirin köy yararına kullanıldığı ve anılan yasa kuralında öngörülen koşulların oluşmadığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyada işin esası hakkında karar verilmeye yeterli belge ve bilgi bulunduğundan 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesi uyarınca dava konusu kaymakamlık işleminin iptaline karar verildi.