Danıştay Kararı 8. Daire 1985/519 E. 1987/106 K. 06.03.1987 T.

8. Daire         1985/519 E.  ,  1987/106 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1987
Karar No : 106
Esas Yılı : 1985
Esas No : 519
Karar Tarihi : 06/03/987

İL GENEL MECLİSİNİN İL DAİMİ ENCÜMENİ ÜYELERİNİN SEÇİMİ İLE İLGİLİ İLK TOPLANTISINDA, EN ÇOK OY ALAN ÜYELERİN YARISININ ASİL, DİĞER YARISININ DA YEDEK ÜYE SEÇİLMİŞ SAYILMALARI HK.

İl Genel Meclisinin İl Daimi encümen üyelerinin seçimine ilişkin kararının iptali istemiyle açılan dava sonucunda “İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanununun 120.maddesinde yasa koyucunun İl Genel Meclisinin toplanması ve görüşme yapması için seçilmiş üyelerinin yarısından bir fazlasının toplantıda bulunması gerektiğini açıkladığı ve karar verebilmek içinde hazır bulunan üyelerin mutlak çoğunluğu gerektiği ve üçüncü olarak da mutlak çoğunluk sağlanmazsa hangi durumlarda nisbi çoğunluğa başvurulması gerektiğini düzenlediği, görüldüğü gibi yasa koyucunun İl Genel Meclisinin toplantı ve karar durumlarında iki ayrı çoğunluk koşulu aradığı, aranan bu koşulun toplantı yapabilmek için üyelerin yarıdan bir fazlası, karar verebilmek içinde hazır bulunan üyelerin mutlak çoğunluğu olduğu” gerekçesiyle işlemi iptal eden İdare Mahkemesi kararının, temyizen incelenerek bozulması istemidir.
İdarei Umumiye-i Vilayet Kanununun 120.maddesindeki “İl Genel Meclisinin üye tam sayısının yarısından bir fazlası hazır bulunmadıkça görüşmelere başlıyamayacağı, kararın toplantıda hazır bulunanların salt çoğunluğu ile alınacağı, bir iş hakkında salt çoğunluk sağlanmazsa o işin görüşülmesinin ertesi güne bırakılacağı” kuralı İl Genel Meclisinin toplantı yapmak ve karar vermek yöntemini belirleyici genel bir kuraldır. Bu genel kuralda belirlenen karar verme yönteminin İl Daimi Encümeni üyelerinin seçimi için de uygulanabilmesinin olanağı yoktur.
Çünki yasanın 137.maddesinde öngörülen “İl Genel Meclisince İl Daimi Encümeni üye sayısının iki katı kadar aday seçilerek bunlardan en çok oy alan yarısının encümen üyeliğine getirileceği” kuralı İl Daimi Encümeni üyelerinin seçimi yöntemini belirleyici özel bir kural niteliğindedir. Bu durumda bu kurala göre seçimle ilgili ilk toplantıda en çok oy alan yarısı asil, diğer yarısının ise yedek üye seçilmiş olmaları gerekirken seçiminin yinelenmesinde isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan bu nedenle temyiz isteminin reddine ve İdare Mahkemesi kararının kurulumuz gerekçesiyle onanmasına karar verildi.