8. Daire 1985/153 E. , 1985/568 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1985
Karar No : 568
Esas Yılı : 1985
Esas No : 153
Karar Tarihi : 04/06/985
HAYRAT NİTELİĞİNDEKİ TAŞINMAZ MALLARIN KİRAYA VERİLMESİNE OLANAK BULUNMADIĞINDAN, BİR VAKFIN HAYRAT NİTELİĞİNDEKİ TAŞINMAZ MALINA OTOPARK OLARAK İŞLETME İZNİ VERMEYEN BELEDİYE İŞLEMİNDE İSABETSİZLİK BULUNMADIĞI HK.
Uyuşmazlık; mülkiyeti … Yetimhanesi Vakfına ait olup adı geçen şirket tarafından kiralanan taşınmaza ait otoparka işletme izni verilemeyeceğine ilişkin Belediye Şube Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle açılan davada; işlemi iptal eden İdare Mahkemesi kararının bozulması isteminden ibarettir.
Azınlık vakfına ait hayrat niteliğindeki taşınmaz mal üzerindeki otoparka işletme izni verilmemesine ilişkin belediye işleminin iptali istemiyle açılan davada işlemi iptal eden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Vakıflar Tüzüğünün 15.maddesinde vakıflara ait taşınmaz mallar, doğrudan doğruya hayrattan olanlar ve akar cinsinden olanlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Hayrat niteliğinde olan taşınmaz mallar tamamen hayır amacıyla tahsis edilmiş,akar niteliğinde olanlar ise hayrat niteliğindeki taşınmaz malların bakım, onarım ve işletme giderlerinin karşılanması için tahsis edilen yerlerdir. Vakıflar Kanununun 10.maddesinde tahsis edildikleri amaca göre kullanılmaları yasaya veya kamu düzenine uygun olmayan ya da işe yaramaz bir duruma gelen hayrat vakıfların yönetim kurulunun önerisi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile amacı aynı olan başka bir hayrata tahsis edilebileceği gibi bu gibi hayratın mal veya para ile değiştirilerek elde edilecek mal veya paranın da aynı şekilde diğer hayrata tahsis edilebileceği hükme bağlanmıştır.
Bu madde hükmüne göre vakıfların hayrat niteliğindeki taşınmaz mallarının kiraya verilmesi mümkün olmadığı gibi başka bir hayrata tahsis olunmaları da yönetim kurulunun önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile söz konusu olabilmektedir.
Ayrıca Vakıflar Kanunu ve Tüzüğünde hayrat niteliğindeki taşınmazların kiraya verilmesini öngören bir hüküm de yer almamaktadır. Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 2.fıkrası hükmü uyarınca yukarıda açıklanan nedenlerle dava
nın reddine karar verildi.