Danıştay Kararı 8. Daire 1984/383 E. 1986/54 K. 04.02.1986 T.

8. Daire         1984/383 E.  ,  1986/54 K.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1986
Karar No : 54
Esas Yılı : 1984
Esas No : 383
Karar Tarihi : 04/02/986

İDARİ BİRİMLER ARASINDAKİ ESKİ SINIRIN UYGULANABİLİR OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILMADAN, İDARİ BİRİMLERİN COĞRAFİ, İDARİ, EKONOMİK VE SOSYAL DURUMLARI DENGELİ BİR BİÇİMDE GÖZÖNÜNE ALINMADAN SINIR ÇİZİLMESİNDE YASA VE YÖNETMELİĞE UYARLIK BULUNMADIĞI HK.

Dava, … ili … İlçesi … bucağına bağlı … köyü ile … ili merkez … bucağına bağlı … arasında iki il sınırının çizilmesine ilişkin 84/29788 sayılı kararnamenin iptali isteğiyle açılmıştır.
5442 sayılı İl İdaresi yasası ve bu yasa uyarınca uygulanmaya konulan “Sınır Mülki Ayrılma-Birleşme ve Köy Kurulması, Kaldırılmasına İlişkin Yönetmelik”in 8. ve 13.maddeleri uyarınca bir sınır uyuşmazlığı çıktığında, önce bölgede il idaresi yasası veya ilgili köylerin eskiden aynı bucağa bağlı olmaları nedeniyle, 442 sayılı Köy Kanununa göre çizilmiş bir sınırın olup olmadığının araştırılacağı, yeniden sınır çizilmesini gerektirecek coğrafi, sosyal ekonomik, hukuki ve idari nedenlerin açıklanacağı yeni bir sınır çizilmesi öneriliyorsa, değişiklik gerekçelerinin de açıkça gösterilmesi öngörülmüştür.
Dairemizce yerinde yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda davacı Kurucaova köyünün tapuda kayıtlı sınırının haritada ve yerinde belli noktalarda geçirilmiş olması nedeniyle uygulanabilir olduğu, sınır çizilirken davacı köyün yeni yerleşim yerinin gözönünde bulundurulmadığı, iki il arası sınırın köy arazilerini birbirinden ayıran en yüksek tepelerin su bölüm çizgisinden geçirilmesi gerekirken, tepelerin kurucaova köyüna bakan yamaçlardaki isimsiz, fakat yükseklikleri belli alçak tepelerden geçirilmekle coğrafi koşulların sağlanmadığı, sınırın davacı köy merkezine 1,5-2 km. mahallerine ise 1 km. uzaktan geçirildiği, Uzunköyün merkezine 9-10 km. en yakın mahallesine ise 5,5 km. uzaklıkta bulunmasıyla her iki köyün ters olan ekonomik koşulları yönünden eksiklik olduğu, ayrıca bu sınırın yol ve ulaşım olanakları nedeniyle adli ve idari olaylarda … ili yönünden güçlükler yaratacağı, … birimlerince kolaylıkla karşılanacağı, … köyünün yeni yerleşım yerinin ulaşım, ekonomik ve sosyal yönlerden gelişmeye çok uygun olduğu, dava konusu kararnamedeki sınırın bu önemli noktalar yönünden değiştirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Bu durumda iptali istenilen kararname ile çizilen sınırın 5442 sayılı yasa ve bu yasaya dayanılarak çıkartılan yönetmelikte belirtildiği gibi, eski sınırın uygulanabilir olup olmadığı araştırılmadan, ayrıca idari birimlerin coğrafi, idari, ekonomik ve sosyal durumları gibi unsurlar dengeli bir biçimde gözönüne alınmadan çizildiği anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle dava konusu kararnamenin iptaline karar verildi.