Danıştay Kararı 7. Daire 2022/1500 E. 2022/5103 K. 14.12.2022 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2022/1500 E.  ,  2022/5103 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1500
Karar No : 2022/5103

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Fabrikası Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı adına
… Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına … tarih ve sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleri muhteviyatı eşya için TRT bandrol ücretinin matraha eklenmesi suretiyle ek olarak tahakkuk ettirilerek ödenen özel tüketim ve katma değer vergilerinin 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 211. maddesi uyarınca geri verilmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine dair karara vaki itirazın reddine ilişkin işlemin iptali ile haksız tahsil edilen tutarın yasal faiziyle birlikte iadesi istemiyle dava açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla, 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nda, cihazları imal veya ithal edenlerin satıştan önce, ticari ithalat maksadı dışında yurda getirenlerin ise ithal işlemlerinden önce, bandrol veya etiket almaya mecbur olduklarına ilişkin hükmün, 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile cihazları imal edenlerin satıştan önce, ithal edenlerin ise ticari maksatla olsun veya olmasın ayırt etmeksizin serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecbur oldukları şeklinde değiştirildiği, dolayısıyla, ticari maksatla bandrole tabi eşyayı ithal eden ithalatçıların bandrol ücretini ödemeden veya teminata bağlamadan ithal işlemlerini tamamlamaları ve cihazların serbest dolaşıma girişini sağlamalarının mümkün olmadığı, bu nedenle ticari maksatla ithal edenler için bandrol ücreti ödeme zorunluluğu serbest dolaşıma giriş şartı olarak düzenlendiğinden bandrol bedellerinin katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi matrahlarına dahil edilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldığı, bu durumda, ödenen bandrol ücreti üzerinden alınan özel tüketim ve katma değer vergilerinin geri verilmesine dair başvurunun reddine ilişkin karara vaki itirazın reddine dair işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : TRT bandol ücretinin katma değer vergisi matrahına dahil edilemeyeceği, bandrol ücretinin katma değer vergisi matrahı üzerinden hesaplanması gerektiği, bu matrahın ise gümrük beyannamesinin tescili ile mümkün olduğu, TRT bandrol ücretinin matrahı oluşturan unsurlar arasında sayılmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. … TL maktu harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 14/12/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.