Danıştay Kararı 7. Daire 2022/1387 E. 2023/993 K. 23.02.2023 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2022/1387 E.  ,  2023/993 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1387
Karar No : 2023/993

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Bilişim Elektronik İthalat İhracat Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı adına
… Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, adına tescilli … tarih ve … sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi kapsamında ithal edilen “cep telefonu” cinsi eşyanın kıymetinin referans kıymetine yükseltilmesi suretiyle ödenen özel tüketim ve katma değer vergileri ile TRT bandrol ücretine vaki itirazın zımnen reddine dair işlemin özel tüketim ve katma değer vergilerine isabet eden kısmının iptali ile fazladan ödenen vergilerin tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte iadesi istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla, olayda, uyuşmazlık konusu vergilerin referans kıymet uygulaması nedeniyle belirlenen referans fiyatlara göre tahsil edildiği, dava konusu beyanname muhteviyatı eşyanın fatura kıymetinin gerçeği yansıtmadığı yönünde herhangi bir tespit yapılmadığı, beyan edilen kıymetin gerçek satış bedeline göre düşük olduğu hususunun ihracatçı ülke yetkili makamları nezdinde yapılan araştırmalar ile ortaya konulmadığı, dolayısıyla ortada kanunen ödenmemesi gereken bir verginin bulunduğu ve eşyanın gümrük vergisine esas kıymetinin belirlenmesinde referans kıymetin esas alınmasında yasal isabet görülmediği; iadesi istenen vergilerin 3095 sayılı Kanun’da öngörülen oranda faiz uygulanarak ilgilisine ödenmesinin icap ettiği gerekçesiyle işlemin dava konusu edilen kısmının iptali ile fazladan ödenen tutarın tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte iadesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Olayda, 14/01/2020 tarihinde tescil edilen beyannameye ilişkin ihtirazi kayıt dilekçesinin 21/01/2020 tarihinde sunulduğu, dolayısıyla, gümrük beyannamesinde ihtirazi kayıt şerhinin bulunmadığı, ihtirazi kayıt dilekçesinin de beyannamenin tescil tarihinden sonra verildiği, bu durumda mükelleflerin kendi beyanlarına karşı dava açmaları mümkün olmadığından, esasının incelenme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun kabulü ile mahkeme kararının kaldırılmasından sonra davanın incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : İhtirazi kaydın herhangi bir şekle ve süreye tabi olmadığı, bu nedenle tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. … TL maktu harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 23/02/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.