Danıştay Kararı 7. Daire 2022/1015 E. 2022/5239 K. 20.12.2022 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2022/1015 E.  ,  2022/5239 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1015
Karar No : 2022/5239

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına
… Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI): … İlaç Sağlık Hizmetleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket adına, “eklem boşluklarına enjekte edilmek için kullanılan fermantasyonla elde edilmiş sodyum hyaluronate isimli maddeden oluşan viskoelastik solüsyon” ticari tanımlı eşyanın %8 oranında katma değer vergisine tabi olduğu ihtirazi kaydıyla verilen … tarih ve … sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesine istinaden %18 oranı üzerinden tahakkuk ettirilen katma değer vergisine vaki itirazın reddine dair işlemin iptali ile fazladan ödenen tutarın tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte iadesi istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; uyuşmazlık konusu eşyanın, diz eklemi içindeki kıkırdak sıvısının azalmasına ve dizdeki kireçlenmeye yönelik olarak eklemin içine enjekte edilen, osteoartrit tedavisinde kullanılan ve sadece doktorlar tarafından uygulanabilen “sodyum hyaluronik asit” içeren tıbbi ürün olduğu, Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumunun 14/12/2016 tarihli yazısında belirtildiği üzere CE işareti ve uygunluk beyanı, AT belgeleri, EC sertifikaları ve bu belgelerin Türkçe tercümeleri gibi belgelere sahip olan tüm tıbbi cihaz ve ürünlerin, malların serbest dolaşımı ilkesine uygun olarak ithal izin belgesi, ithal uygunluk belgesi veya kontrol belgesi gibi ilave bir belge aranmaksızın piyasaya arz edilebileceği, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünler ile bu ürünlerin terkibinde bulunan etkin maddeler ve bu maddelerin üretiminde kullanılan hammaddelerin 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca %8 katma değer vergisi oranına tabi olduğu, gerek davacı tarafından sunulan TİTUBB kayıt sorgularından, gerekse İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri KDV Uygulama Grup Müdürlüğünün 21/11/2017 tarih ve 476399 sayılı özelgesinden söz konusu ürünlerin tıbbi cihaz olarak muhtelif barkod numaraları ile TİTUBB sisteminde kayıtlı olduğu göz önüne alındığında beyannamede muafiyet kodunun girilmediği ve muafiyet yazısı veya bu muafiyeti içeren uygunluk belgesi ya da ruhsatnamenin beyan edilmediğinden bahisle %18 oranı üzerinden yapılan katma değer vergisi tahakkukuna vaki itirazın reddine dair işlemde hukuka uyarlık görülmediği; fazladan ödenen tutarın 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 216. maddesi uyarınca tecil faiziyle birlikte iadesinin icap ettiği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, fazladan ödenen vergilerin tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak tecil faiziyle birlikte iadesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI :Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 20/12/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.