Danıştay Kararı 7. Daire 2020/20 E. 2023/795 K. 20.02.2023 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2020/20 E.  ,  2023/795 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/20
Karar No : 2023/795

TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Bakanlığı adına … Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ: Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI): … Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN KONUSU: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından sökülmek üzere getirilen M/V Vaagen isimli hurda geminin, baştankara yapılmasından sonra, ilk tespitten daha düşük miktarda transit akaryakıt bulunduğunun tespit edildiğinden bahisle, ek olarak tahakkuk ettirilen gümrük vergisi, katma değer vergisi, teminata bağlanan özel tüketim vergisi ile özel tüketim vergisinden kaynaklanan katma değer vergisine vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararı üzerine, ara kararına davalı idarece gönderilen cevabi yazının ekinde bulunan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından hazırlatılan bilirkişi raporunda, söküm bölgesinde alargada bekleyen gemilerin bu süre içerisinde bir miktar yakıt harcadıkları, harcama miktarının dizel jeneratörün gücü, anlık çektiği yük, kazanın bu süre içerisindeki çalışma saatleri ile doğru orantılı olarak değişeceği, yine bekleme süresi boyunca gemi üzerinde yapılan operasyonların ve soğuk hava nedeniyle artan yakıt ihtiyacının ayrıca göz önüne alınması gerektiği, bu değişkenlere bağlı olmakla birlikte, geminin ortalama günlük 1000 kg yakıt harcamasının normal olarak değerlendirilebileceği, bu itibarla, yakıt kullanımları ile ilgili bilgi istenen davacı şirkete ait gemide açıkta bekleme esnasında kullanılan yakıt miktarının kabul edilebilir değerler arasında olduğunun belirtildiği, öte yandan söz konusu eksikliğin başka nedenlerden kaynaklandığına ilişkin davalı idarece yapılmış herhangi bir tespitin de bulunmadığının anlaşılması karşısında, dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 16. maddesinin 3. fıkrasına göre, vergisi ödenmeden veya eksik ödenerek ithal edilen malların hiç alınmamış veya eksik alınmış özel tüketim vergisi hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanunu’ndaki esaslara göre işlem yapılacağı, aynı maddenin 4. fıkrasına göre de, özel tüketim vergisi ve bu vergiden kaynaklanan katma değer vergisinin teminat olarak istenebileceği; söküm amacıyla getirilen, diğer ifadeyle sefer halinde olmayan gemide kullanılan akaryakıtın katma değer ve özel tüketim vergisinden istisna olduğunun kabul edilemeyeceği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.