Danıştay Kararı 7. Daire 2020/109 E. 2023/1085 K. 27.02.2023 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2020/109 E.  ,  2023/1085 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/109
Karar No : 2023/1085

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Petrol Motorlu Araçlar İthalat İhracat İnşaat Turizm Sanayi
Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem:Davacı adına 2012 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi sonucunda düzenlenen vergi inceleme raporu dayanak alınarak re’sen tarh edilen 2012 yılı Ocak ilâ Aralık dönemlerine ilişkin özel tüketim vergisi ile tekerrür hükümleri uygulanarak bir kat tutarında kesilen vergi ziyaı cezasının iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararı üzerine, davacı hakkında düzenlenen vergi inceleme raporunun incelenmesinden, yapılan denetimler sonucunda iş yerinde uzaktan kumanda düzeneğine bağlı kaçak tankların bulunduğu, söz konusu tanklardan alınan motorin numunelerinin ulusal marker kontrol cihazı sonuçlarının geçersiz çıktığı, davacı şirket tarafından başkasına ait pos cihazları ile tahsilat yapıldığı, beyanname verilmediği, defter ve belge ibrazında bulunulmadığı, bu itibarla davacı şirketin kayıt ve beyan dışı bıraktığı ulusal marker içermeyen akaryakıt alış ve satışlarının olduğu sonucuna varılmışsa da, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin 4. fıkrasına göre, yapılan denetimler sonucunda ulusal marker bulunmadığı tespit edilen motorin miktarı üzerinden re’sen tarhiyat yapılması gerekirken, davacı şirketin aldığı ve sattığı motorinlerin tamamının ulusal markeri bulunmadığı varsayımından hareketle re’sen tarh edilen vergi ziyaı cezalı özel tüketim vergisinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının kaçak akaryakıt ticaretini başkası adına kayıtlı pos cihazlarını kullanmak marifetiyle gerçekleştirdiği, kendisine ait akaryakıt istasyonlarında ulusal marker olmayan akaryakıt ele geçirildiği, kaçak akaryakıtı gizlemek amacıyla uzaktan kumandalı düzenek kurulduğu, vergi inceleme raporundaki tespitlerin somut olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.