Danıştay Kararı 7. Daire 2019/628 E. 2020/4353 K. 03.11.2020 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2019/628 E.  ,  2020/4353 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/628
Karar No : 2020/4353

TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Vergi Dairesi Başkanlığı (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI): …

İSTEMİN KONUSU: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı adına, muris …’in … Limited Şirketindeki %90 hissesi için, takdir komisyonu kararı uyarınca tarh edilen veraset ve intikal vergisine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararı üzerine, diğer mirasçı … tarafından, uyuşmazlığa konu veraset ve intikal vergisi ile konusu aynı matrahı farklı olan, tarhiyatın iptali istemiyle … Vergi Mahkemesinin E: … sayılı esasında kayıtlı olarak açılan davada, intikal eden unsurların değerlerinin tespiti amacıyla yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda, ölüm tarihi itibarıyla çıkarılan bilançoda gösterilen öz sermayeyi oluşturan unsurlar yeniden değerlenerek öz sermaye değerleri üzerinden yapılan hesaplama uyarınca bulunan matrahın, adı geçen diğer mirasçının beyan ettiği matrahtan düşük olduğunun anlaşıldığı, aynı konudan kaynaklanan bilirkişi raporunun karara esas alınabilecek nitelikte olduğu ve davacı tarafından yapılan beyanın da inceleme ile bulunan tutardan yüksek olduğunun görüldüğü, dolayısıyla yapılan tarhiyatta hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Takdir komisyonunca belirlenen matrah üzerinden tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usûl ve yasaya uygun olan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.