Danıştay Kararı 7. Daire 2018/679 E. 2020/4502 K. 09.11.2020 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2018/679 E.  ,  2020/4502 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/679
Karar No : 2020/4502

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına … Gümrük Müdürlüğü

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : Tasfiye Halinde … Otomotiv İnşaat Turizm Sanayi ve Limited Şirketi

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının aleyhlerine olan hüküm fıkrasının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli … tarih ve … sayılı ile … tarih ve … sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleri muhteviyatı otomobillerin kıymetinin eksik beyan edildiğinden bahisle ek olarak tahakkuk ettirilen katma değer vergisi ile bu vergi üzerinden hesaplanarak karara bağlanan para cezasına vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararı üzerine, dosyanın incelenmesinden, yapılan yurt dışı araştırmasında, davacının ithal ettiği aracın gümrük kıymetinin 58.080 Euro olarak beyan edilmesine karşın, ihraç fiyatının 86.000 Euro olduğu tespit edilerek aradaki 27.920 Euro fark üzerinden dava konusu işlem tesis edilmiş ise de, beyanname ekinde sunulan “İthal Eşyasına Ait Kıymet Bildirim” formunda fatura bedeli olan 58.080 Euro kıymete, 7.920 Euro daha eklendiği ve bu tutarların toplamı olan 66.000 Euro karşılığında beyannamede gösterilen matrah üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin ödendiği, gümrük idaresinin sadece faturalardan hareketle hesaplama yaptığı, davacı tarafından fazladan beyan edilen kıymetin dikkate alınmadığının görüldüğü, bu durumda davacı tarafından “İthal Eşyasına Ait Kıymet Bildirim” formunda belirtilen 7.920 Euro tutarındaki ilave kıymet beyanı da düşülmek suretiyle ek tahakkuk ve para cezası kararının alınması gerekirken, bu tutar dikkate alınmadan tesis edilen işlemin 7920 Euro’ya isabet eden kısmında hukuka uyarlık, aşan kısmında ise hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin kısmen iptaline kısmen de davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın temyize konu hüküm fıkrasının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen hüküm fıkrası usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın temyize konu edilen hüküm fıkrasının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının iptale ilişkin hüküm fıkrasının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.