Danıştay Kararı 7. Daire 2018/3688 E. 2020/4031 K. 14.10.2020 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2018/3688 E.  ,  2020/4031 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/3688
Karar No : 2020/4031

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına
… Gümrük Müdürlüğü …
VEKİLİ : Av. … – Aynı adreste

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Elektronik Elektrikli Ev Aletleri Tarım Hayvancılık Gıda Seracılık İthalat İhracat Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli … tarih ve …. sayılı; … tarih ve … sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleri muhteviyatı eşyanın kıymetinde şüpheye düşülmesi üzerine nakdi teminat olarak alınan katma değer ve özel tüketim vergileri ile bu vergilere ilişkin para cezaları tutarının iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararı üzerine, dosyanın incelenmesinden, davalı idarenin 20/06/2017 tarihinde mahkeme kaydına alınan dilekçesi ekinde, kıymet araştırmasının sonlandırılması ile teminat tutarının yükümlüsüne iade edilmesinde sakınca bulunmadığına dair yazının gönderilmesi ve söz konusu yazının davacıya tebliğ edildiğinin anlaşılması karşısında, konusu kalmayan davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Beyan edilen gümrük kıymetinin gerçekliği hususunda süresinde şüpheleri giderici mahiyette ilave bilgi ve belge sunulmadığından, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14/10/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.