Danıştay Kararı 7. Daire 2016/4650 E. 2020/5182 K. 17.12.2020 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2016/4650 E.  ,  2020/5182 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/4650
Karar No : 2020/5182

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına … Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Serbest bölgedeki firmalar ile arasında merkez-şube ilişkisi bulunan davacı şirket adına 2013 yılında tescilli 67 adet serbest dolaşıma giriş beyannamesi kapsamında ihtirazi kayıtla beyan edilerek ödenen kaynak kullanımını destekleme fon payının ve anılan fon payının matraha ilavesi suretiyle tahakkuk eden katma değer vergilerinin geri verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin karara vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Olayda, 2011/16 sayılı Genelge uyarınca, mal bedeline ilişkin yurt dışına yapılan ödemelerin beyanname tescil tarihlerinden önce yapıldığını tevsik eden belgelerin ibraz edilmediğinden bahisle geri verme başvurusu reddedilmiş ise de, davacı tarafından serbest bölgeden yapılan ithalattan kaynaklanan kaynak kullanımını destekleme fonu payını ihdas eden Bakanlar Kurulu Kararı’nda, serbest bölgede yer alan ve davacı ile şube ya da ortaklık ilişkisi bulunan ihracatçı firmanın, yurt dışından ithal ettiği mala ilişkin bedelin yurt dışında mukim ihracatçı firmaya peşin olarak ödememesi halinde, Türkiye’de bulunan ithalatçı firma hakkında fon tahakkuku yapılacağına dair bir düzenleme bulunmadığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.