Danıştay Kararı 7. Daire 2016/2324 E. 2020/4701 K. 17.11.2020 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2016/2324 E.  ,  2020/4701 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/2324
Karar No : 2020/4701

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli … tarih ve … sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi muhteviyatı aracın ayıp nedeniyle iadesinden sonra … tarih ve … sayılı beyanname ile yeniden ithal edilmesi üzerine oluşan kıymet farkından kaynaklanan ve ek beyanla bildirilen özel tüketim vergisi ile damga vergisine dair tahakkuk fişinin iptali ile ihtirazi kayıtla ödenen vergilerin iadesi istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Olayda, ithalat vergileri ile özel tüketim vergisi yönünden Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının birlikte ortaklaşa soruşturma yapılması hususunun bölge müdürlüğünce bildirilmesi üzerine Bakanlık denetim elamanlarınca incelemeye başlandığının bildirildiği, ancak incelemenin sonuçlandığına dair herhangi bir bildirimde bulunulmadığı, bu durumda ithalattaki katma değer vergisi matrahının hangi beyannamedeki matrah olduğu hususunda gerek gümrük idaresince gerek vergi inceleme elemanı tarafından somut bir tespit yapılmadan … tarih ve … sayılı tutanak ile tespit edilen hususlara dayanılarak tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle tahakkukun iptali ile ödenen özel tüketim vergisi ile damga vergisinin iadesine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının özgür iradesi ile imza altına alınan tutanak uyarınca işlem yapıldığı, matrahın düşük beyan edilmesinin vergide azalmaya neden olacağı, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.