Danıştay Kararı 7. Daire 2016/1691 E. 2020/4517 K. 09.11.2020 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2016/1691 E.  ,  2020/4517 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/1691
Karar No : 2020/4517

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Makine Sanayi Taahhüt İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, 2014 yılının Şubat ve Mart dönemlerinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 5. maddesi kapsamında ihraç edilmek üzere özel tüketim vergisi ödenerek satın alınan şasi kamyonlara mikser monte edilip ihraç edildiğine dair yeminli mali müşavir tasdik raporu ibraz edilmek suretiyle yapılan özel tüketim vergisi iade başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Olayda, davacı tarafından satın alınan şasi kamyon üzerine mikser monte edilmek suretiyle aynen ihraç edilmeyerek vergiden müstesna olma şartlarının ihlal edildiğinden bahisle iade talebi reddedilmiş ise de, 4760 sayılı Kanun’un 5. maddesi ile 1 seri nolu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği’nin 5.1.2 bölümünde yer alan düzenlemeler dikkate alındığında ihracat istisnasından yararlanabilmek için bir kısım belgelerin idareye ibraz koşulu getirilmesine karşın, eşyanın aynen ihraç edilmesi şartının öngörülmediği, öte yandan, aynen ihraç şartının varlığı kabul edilse dahi, ihraç edilen kamyonların niteliğinde herhangi bir değişiklik meydana gelmediğinden iade başvurusunun reddine dair işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali ile ödenen tutarın iadesine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Özel tüketim vergisi ödenerek satın alınan şasi kamyon üzerine mikser, damper, beton pompası vs. üst yapılar monte edilmek suretiyle farklı bir araç imal edilerek ihracı halinde, aynen ihraç şartı gerçekleşmediğinden, ihraç edilen aracın imalinde kullanılan şasi kamyona ödenen özel tüketim vergisi iadesinin mümkün bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/11/2020 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY :
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin 1. fıkrasında, bu Kanuna ekli listelerdeki eşyanın ihracat teslimlerinin maddedeki şartlarla vergiden istisna tutulacağı belirtildikten sonra; aynı fıkranın (a) bendinde, teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması gerektiği; yurt dışındaki müşteri tabirinin, ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezleri yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade edeceği; (b) bendinde ise, teslim konusu eşyanın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması gerektiği hükme bağlanarak, malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket edenlere veya bizzat alıcıya, işlenmek ya da herhangi bir şekilde değerlendirilmek üzere yurt içinde teslim edilmesinin ihracat sayılmayacağı; 2. fıkrasında da, ihraç edilen eşyanın alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisinin ihracatçıya iade edileceği, Maliye Bakanlığının, ihraç edilen eşyalara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu kurala bağlanmıştır.
Bu yetkiye dayanılarak 30/07/2002 tarih ve 24831 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri Nolu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği’nin 5.1.2 bölümünde, ÖTV uygulanan malların ihraç edilmesi halinde bu verginin iadesinin, sadece ÖTV mükelleflerinden satın alınan mallar için söz konusu olduğu, ÖTV uygulanan safhadan sonraki satıcılardan alınan malların ihraç edilmesi halinde, alış belgelerinde görünmeyen ve malın fiyatına dahil edilmiş olan ÖTV’nin iade edilmeyeceği, ihraç edilen mallara ait ÖTV’nin iadesinin talep edilmesi halinde, ihracatçı adına düzenlenen ve üzerinde ÖTV’nin gösterildiği fatura veya benzeri belgenin, ihraç edilen malların ithal edilmiş olması halinde ise ithalatta düzenlenen gümrük beyannamesi ve verginin ödendiğini gösteren gümrük makbuzunun, ihraç edilen mala ait gümrük beyannamesinin, ihraç edilen mala ilişkin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen faturanın ihracatçının KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine ibrazı gerektiği, bu belgelerin vergi dairesine ibrazı üzerine, ilgili vergi dairesince ihraç edilen mala ait ÖTV’nin, mükellefi tarafından bağlı olduğu vergi dairesine (ithalatta gümrük idaresine) ödendiğinin teyidinin alınacağı, bu tespitten sonra ihraç edilen mallara ait ÖTV’nin, ihracat istisnasından doğan KDV iadeleri ile ilgili … Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin (8) (I.) bölümünde belirlenen genel esaslar çerçevesinde nakden veya mahsuben iade edileceği belirtilmiştir.
Özel tüketim vergisi, kapsamına giren malların imalat, ithalat veya ilk iktisabı aşamasında bir defaya mahsus olmak üzere alınan, tek aşamalı dolaylı bir vergi türüdür. Uluslararası ticarette, dolaylı vergiler bakımından varış ülkesinde vergileme ilkesi benimsenmiştir. Bu çerçevede özel tüketim vergisine tâbi malların yurt dışına ihracı istisna kapsamına alınmıştır. Bunun için Kanunda iki şart aranmaktadır. Bunlar; teslimin yurt dışındaki müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesini terk etmesidir. Kanun, yurt içinde özel tüketim vergisi mükelleflerinden satın alınarak aynen ihraç edilen malların özel tüketim vergisinin, ihracatçı adına düzenlenen faturada veya benzeri belgeler üzerinde ayrıca gösterilmiş ve beyan edilmiş olması kaydıyla, ihracatçıya iade edilmesine imkân tanımıştır. Öte yandan; 4760 sayılı Kanun’un 9. maddesi uyarınca, özel tüketim vergisine tabi eşyanın imalat sürecine girerek yine özel tüketim vergisine tabi aynı listedeki farklı gümrük tarife pozisyonundaki eşyaya dönüştürülmesi halinde, ancak, yurt içinde tesliminde ödenmesi gereken vergiden indirilebilmesi olanaklı olup, imal edilen ürünün ihraç edilmesi halinde imalatta kullanılan ve bedeli maliyet olarak değerlendirilecek olan mal için yüklenilen özel tüketim vergisinin iadesi yönünde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’ndaki gibi bir düzenleme 4760 sayılı Kanun’da yer almamaktadır.
Bu durumda davacı tarafından satın alınan şasi kamyon üzerine mikser monte edilmek suretiyle ihracında, satın alınan mal aynen ihraç edilmediğinden özel tüketim vergisinin ihracaat istisnası kapsamında iadesine yönelik başvurusunun reddine dair işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle davanın reddi gerekirken işlemin iptaline karar veren mahkeme kararında ise yasal isabet görülmemiştir.
Bu nedenle, temyiz isteminin kabulüyle, mahkeme kararının bozulması gerektiği oyu ile, karara katılmıyorum.