Danıştay Kararı 7. Daire 2016/10779 E. 2020/3761 K. 07.10.2020 T.

Danıştay 7. Daire Başkanlığı         2016/10779 E.  ,  2020/3761 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/10779
Karar No : 2020/3761

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına … Müdürlüğü …
VEKİLİ : …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacının yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirket adına tescilli muhtelif tarih ve sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleriyle, yatırım teşvik belgesi kapsamında katma değer vergisi ödenmeksizin makine ve teçhizatın ithal edilmesinden sonra söz konusu belgenin Ekonomi Bakanlığınca re’sen iptal edilmesi üzerine, katma değer vergileri ile gecikme faizlerinin ödenmesinin temini maksadıyla 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’un 37. maddesine göre düzenlenip tebliğ edilen vade belirlemeye yönelik işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Vade belirlemeye yönelik işlemin kamu alacağının cebren takip ve tahsil işlemi değil borçlunun borcu hakkında bilgi sahibi olmasına yönelik bir işlem olduğu, bu işlemin muhatabının ise asıl amme borçlusu şirket olması karşısında borçlunun davacı değil davacının yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirket olduğu, kanuni temsilcinin sorumluluğuna ancak şirket hakkında yapılan takibata rağmen borcun şirketten tahsil imkanının kalmadığının ortaya konulmasından sonra gidilebileceğinden asıl borçlu şirket hakkındaki takip yolları tüketilmeden davacıya yönelik tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Kamu alacağının asıl borçlu şirketten tahsil edilemeyeceği açıkça anlaşıldığından, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07/10/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.