Danıştay Kararı 7. Daire 2007/5552 E. 2007/4826 K. 22.11.2007 T.

7. Daire         2007/5552 E.  ,  2007/4826 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2007/5552
Karar No : 2007/4826

GÖNDERME KARARI

… Deniz Acentalıkları ve Danışmanlık Limited Şirketi tarafından, şirketleri adına tescilli özet beyanın yetkili kişilerce imzalanmadığından bahisle 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241’inci maddesinin 4’üncü fıkrasının (a) bendi uyarınca karara bağlanan para cezasına vaki itirazın reddine ilişkin işlem ile anılan Kanun uyarınca 31.5. 2002 gün ve 24771 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 696’ncı maddesinde yer alan ve dolaylı temsilin sadece vekaletname ile, doğrudan temsilin ise temsilname ile yapılabileceğine ilişkin olan düzenlemelerin iptali istemiyle Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığına karşı açılan davaya ait dosya incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
2575 sayılı Danıştay Kanununun Danıştay Yedinci Dairesinin görevlerini düzenleyen 31’inci maddesinin (a) bendinde, adı geçen Dairenin gümrük ve gider vergileri ile ithale ilişkin vergilerden kaynaklanan davaları çözmekle görevli olduğu hükme bağlanmıştır. Bu düzenlemeye göre, Dairenin görev alanını herhangi bir kanun değil; açılan davanın vergiye ilişkin olması ve verginin türü belirlemektedir.
Davada, iptali istenilen işlem 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca yürürlüğe konulan Gümrük Yönetmeliğinin 696’ncı maddesinin düzenlemesidir. Anılan düzenlemenin yer aldığı Yönetmeliğin dayanağı olan 4458 sayılı Kanunun 1’inci maddesinde de, bu Kanunun amacının, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarının belirlenmesi olduğu açıklanmıştır.
Görüldüğü üzere; 4458 sayılı Kanun yalnızca bir vergi kanunu değildir; esas itibarıyla, idari nitelikli bir kanundur. İdari kanun olarak da, hem bir maddi kanun, hem de idari usul kanunu niteliği taşımaktadır. Kanunun vergiye ilişkin hükümlerinin de olması, bu niteliğini değiştirmemektedir.
Bu bakımdan; Danıştay Yedinci Dairesinin görev alanını, bu kanuna dayanılarak yapılan her türlü idari düzenlemeyi konu edinen davalar değil; yalnızca Kanunun vergi ve bu vergiye bağlı para cezaları ile ilgili idari düzenlemelerini konu edilen idari davalar ilgilendirmektedir.
Gümrük Yönetmeliğinin davada iptali istenilen düzenlemeleri de, 4458 sayılı Kanunun gümrük vergi ve resimleri ile bunlara ait para cezalarına ilişkin düzenlemeleri dışında kalan hükümlerine dayanmakta olup; mükelleflerin gümrük işlemleri dolayısıyla gümrük idareleri önünde temsil edilebilmelerine dair kuralları öngörmektedir. Bu nedenle de, iptali istemiyle açılan davanın görüm ve çözümü, Danıştay Yedinci Dairesinin görev alanı dışında kalmaktadır.
Her ne kadar, davada, Yönetmelik hükmü ile birlikte para cezası kararına vaki itirazın reddine ilişkin gümrük başmüdürlüğü işleminin iptali de istenilmiş ise de; iki ayrı idari işlemin aynı dilekçe ile idari davaya konu edilip edilemeyeceğine, düzenleyici işlemin iptali istemine göre belirlenecek görevli Dava Dairesince karar verileceğinden; bu durum, davanın, Danıştay Yedinci Dairesinin görev alanına dahil olması sonucunu yaratabilecek nitelikte değildir.
Bu nedenle, görüm ve çözümü Danıştay Kanununun 34’üncü maddesi uyarınca Danıştay Onuncu Dairesine ait bulunan davaya ait dosyanın adı geçen Daireye gönderilmesine, 22.11.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.