Danıştay Kararı 7. Daire 1996/2119 E. 1997/3783 K. 04.11.1997 T.

7. Daire         1996/2119 E.  ,  1997/3783 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/2119
Karar No: 1997/3783

Temyiz İsteminde Bulunan : Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı adına …
Karşı Taraf : … Tekstil Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Davacı kurum adına Erenköy Giriş Gümrük Müdürlüğünde tescilli 10.6.1993 tarih ve … sayılı geçici giriş beyannamesi kapsamı eşyalar için tahakkuk ettirilip, teminat mektubunun nakde dönüştürülmesi suretiyle tahsil edilen vergi ve resimleri; 1615 sayılı Kanunun 119’uncu maddesinin 1’inci ve 6’ncı bentleri hükmü belirtildikten sonra, olayda, geçici olarak ithal edilip, vergi ve resimleri teminata bağlanan ve yükümlü kurum tarafından yurtta kalma süresi içinde “…Köyü Mevkii … Karayolu …-…” adresinde tahsis amacına uygun olarak kullanılacağı taahhüt edilen eşyaların, tahsis yerinde bulunmadığının ve gümrüğün bilgisi dışında yeri değiştirilerek, …Mah. …Sok. No:… adresine götürüldüğünün, 11.11.1993 tarihli tutanakla tespiti üzerine, söz konusu eşyalara ilişkin vergi ve resimler teminat mektubunun nakde çevrilmesi suretiyle tahsil edilmiş ise de, dava dilekçesi ekinde ibraz edilen belgelere göre; eşyaların, yurtta kalma süresinin uzatılmasına izin verildiğinin, tahsis amacına uygun olarak kullanıldığının ve davacı kurum dışında başkaca bir firma tarafından kullanılmadığının anlaşılması karşısında, sadece, taahhütnamede belirtilen adres dışında yine davacı kuruma ait başka bir yerde kullanıldığının tespit edildiğinden bahisle, vergi ve resimlerin tahsil edilmesinde isabet görülmediği gerekçesiyle terkin eden …. Vergi Mahkemesinin … günlü, E:…; K:…sayılı kararının; eşyaların tahsis yerinin gümrük idaresinin bilgisi dışında değiştirilmesi nedeniyle vergi ve resimlerinin tahsili işleminde isabetsizlik bulunmadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi …’nın Düşüncesi :Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49’uncu maddesinin 1’inci fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz istemi reddedilerek kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’in Düşüncesi: İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49’uncu maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan vergi mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Yedinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine, kararın onanmasına, 4.11.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.