Danıştay Kararı 6. Daire 2023/597 E. 2023/2890 K. 21.03.2023 T.

Danıştay 6. Daire Başkanlığı         2023/597 E.  ,  2023/2890 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2023/597
Karar No : 2023/2890

İSTEMİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE DAİR KARAR

Davacı … Odası tarafından, Bursa ili, Orhangazi ilçesi, … Mahallesi, … ada, … ve … parsel sayılı taşınmazlara yönelik … tarih ve … sayılı belediye meclisi kararı ile kabul edilen ve … tarih ve … sayılı büyükşehir belediye meclisi kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve dayanağı … tarih ve … sayılı büyükşehir belediye meclisi kararı ile kabul edilen 1/5000 ölçekli nazım imar planının iptali istemiyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Orhangazi Belediye Başkanlığına karşı açılan davada, dava konusu işlemlerin iptali yolundaki …İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine dair … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulması istemiyle, davalılar tarafından yapılan temyiz başvurusu Dairemizin 15/11/2022 tarihli, E:2019/1445, K:2022/9658 sayılı kararıyla reddedilerek anılan kararın onanmasına kesin olarak karar verildiği görülmüştür.
Davalı yanında müdahil … Eğitim Yatırımları A.Ş. tarafından verilen ve Danıştay Yazı İşleri Müdürlüğünün 18/01/2023 tarihinde kayıtlarına giren dilekçede, 07/04/2022 tarihinde davaya müdahale talebinde bulunulduğu, Danıştay Altıncı Dairesinin 26/09/2022 tarihli kararıyla müdahale talebinin kabulüne karar verildiği, anılan kararın elektronik tebligat yoluyla 13/11/2022 tarihinde tebliğ edildiği, bu tarihten itibaren işleyecek 30 günlük beyan sunma süresi beklenilmeden 15/11/2022 tarihinde nihai kararın verildiği, davaya müdahil olarak eklenilmesiyle tebliğ edilen nihai kararın verilmesi arasında geçen iki günlük sürenin, iddia ve savunma imkanlarının ağır ölçüde engellenmesi anlamına geldiğinden iddia ve savunmaların sunulması ve hak kaybı yaşanmasının önünde geçilmesi adına süre verilmesi için ilgili hususlar dikkate alınarak usulen eksik nihai kararın bozulması talep edilmiştir.
6545 sayılı Türk Ceza Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 103. maddesinin 1. fıkrasının b) bendi ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “Kararın Düzeltilmesi” başlıklı 54. maddesi yürürlükten kaldırılmış olup anılan Kanunun 27. maddesiyle 2577 sayılı Kanuna eklenen Geçici 8. maddenin 1. fıkrasında, ” İvedi yargılama usulü hariç olmak üzere bu Kanunla idari yargıda kanun yollarına ilişkin getirilen hükümler, 2576 sayılı Kanunun, bu Kanunla değişik 3 üncü maddesine göre kurulan bölge idare mahkemelerinin tüm yurtta göreve başlayacakları tarihten sonra verilen kararlar hakkında uygulanır. Bu tarihten önce verilmiş kararlar hakkında, kararın verildiği tarihte yürürlükte bulunan kanun yollarına ilişkin hükümler uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 46.maddesinde, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin maddede tahdidi olarak sayılan davalar hakkında verdikleri kararların, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği hüküm altına alınmıştır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usülü Kanununun ‘Temyiz incelemesi üzerine verilecek kararlar’ başlıklı 49. maddesinde;
“1. Temyiz incelemesi sonunda Danıştay;
a) Kararı hukuka uygun bulursa onar. Kararın sonucu hukuka uygun olmakla birlikte gösterilen gerekçeyi doğru bulmaz veya eksik bulursa, kararı, gerekçesini değiştirerek onar.
b) Kararda yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmayan maddi hatalar ile düzeltilmesi mümkün eksiklik veya yanlışlıklar varsa kararı düzelterek onar.
2. Temyiz incelemesi sonunda Danıştay;
a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
b) Hukuka aykırı karar verilmesi,
c) Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması,
sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozar.
3. Kararların kısmen onanması ve kısmen bozulması hâllerinde kesinleşen kısım Danıştay
kararında belirtilir.
4. Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davaların temyizen incelenmesinde bu
madde ile ısrar hariç 50 nci madde hükümleri kıyasen uygulanır.
5. Temyize konu edilen kararı veren ya da karara katılan hâkim aynı davanın temyiz incelemesinde görev alamaz.” hükümlerine yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen kanun hükümleri uyarınca 2576 sayılı Kanunun değişik 3. maddesine göre kurulan bölge idare mahkemelerinin tüm yurtta göreve başladıkları 20.07.2016 tarihinden sonra verilen İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusu sonucunda Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesince verilen kararın temyiz edilmesi üzerine Danıştay tarafından verilen kararların kesin olduğu belirtilmiş ve bu karara karşı olağan bir başvuru düzenlenmemiştir.
Bu durumda, davalı yanında müdahil tarafından, yukarıda aktarıldığı üzere kesinleşen bir karara karşı herhangi bir talepte bulunulamayacağından usulen eksik nihai kararın bozulmasına yönelik istemin incelenmeksizin reddine, dosyanın esas kaydının kapatılmasına, 21/03/2023 tarihinde oy birliğiyle karar verilmiştir.