Danıştay Kararı 6. Daire 2020/988 E. 2022/11172 K. 13.12.2022 T.

Danıştay 6. Daire Başkanlığı         2020/988 E.  ,  2022/11172 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2020/988
Karar No : 2022/11172

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …’ya Vekaleten…
VEKİLİ : Av…

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av….

İSTEMİN ÖZETİ : … ili, merkez, … Mahallesi, … ada, … sayılı parselin kısmen “eğitim tesisi ve yurt alanı” kısmen “ibadet yeri” kısmen de “park alanı” ve “yol alanı” olarak belirlenmesine ilişkin Niğde Belediye Meclisinin… tarih ve … sayılı kararı ile kabul edilen 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine dair … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E… K:… sayılı kararın, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Dosyanın incelenmesinden; dava konusu parselin, 1/1000 ölçekli uygulama imar planınında kısmen “eğitim tesisi ve yurt alanı” lejantında, dayanağı 1/5000 ölçekli nazım imar planında ise “eğitim tesis alanı” lejantında gösterildiği görülmektedir.
Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 5.maddesinin 1.fıkrasının (i) bendinde, sosyal altyapı alanları içerisinde “eğitim alanı” ve (j) bendinde sosyal tesis alanı içinde “yurt alanı” sayılmaktadır. Aynı yönetmeliğin eki gösterimlerin Ek-1ç bölümünde nazım imar planı gösterimleri arasında sosyal altyapı alanları başlığı altına “eğitim tesisleri alanı” yer almakta olup Ek-1d bölümünde uygulama imar planı gösterimleri arasında ise sosyal ve kültürel tesis alanı başlığı altında “yurt alanı” yer almakta ve sosyal altyapı alanları üst başlığı altındaki eğitim alanları başlığı altında da eğitim alanları ayrıntılandırılmaktadır. Eğitim ve yurt alanları farklı kullanımlara ilişkin ve farklı gösterime sahip alanlar olduğundan her iki gösterimin bir arada kullanılmasında mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Öte yandan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının ölçeğinin gerektirdiği ayrıntıda hazırlanması gerekmekte olup “eğitim tesisi ve yurt alanı” kullanım kararı eğitim alanının ilkokul, ortaokul, lise vb. hangi tür eğitime ayrıldığını belirsiz bıraktığından bu durum planlama ilkelerine ve esaslarına da aykırılık oluşturmaktadır. Belirtilen nedenlerle Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının bozulmasına karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairelerince verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine 13/12/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.