Danıştay Kararı 6. Daire 2008/8751 E. 2009/617 K. – T.

6. Daire         2008/8751 E.  ,  2009/617 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No: 2008/8751
Karar No: 2009/617

Temyiz İsteminde Bulunan : … Dayanışma ve Çevre Bilinci Geliştirme Derneği
Vekili : Av….
Karşı Taraf : … Valiliği
İstemin Özeti : …. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : 13.01.2005 günlü, 25699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 17.03.2005 günlü, 25758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1.4.2005 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmeliğin 1. maddesiyle değişik 20. maddesinde, Hava Kirliliğinin yaşandığı yerleşim yerlerindeki konutlar, işyerleri ve sanayide güneş, jeotermal, ısı pompaları ve benzeri yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımı teşvik edilir. hükmüne yer verilmiştir. Anılan maddenin iptali istemiyle açılan dava da Danıştay Altıncı Dairesinin, 24.5.2007 günlü, E: 2005/2949, K:2007/3122 sayılı kararıyla reddedilmiştir.
Dava konusu Mahalli Çevre Kurulu’nun 6.11.2007 günlü, 2007/11 sayılı kararının 7.bendi ile; doğalgaz projesi tamamlanmış bölgelerde merkezi ısınan konutlarda ve sanayi tesislerinde 2008 yılı haziran ayı sonu itibariyle doğalgaz dönüşümünün yapılarak,kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirilmesi öngörülmüştür.
Mahalli Çevre Kurulu’nun söz konusu kararı ile doğalgaz kullanımına zorunluluk getirildiği açıktır.
Bu itibarla, Kanun veya Yönetmelik ile getirilmiş bir zorunluluk bulunmaksızın ve bu konuda mevcut olan düzenlemeye de aykırı olarak doğal gazın kullanılmasına zorunluluk getirilmesine ilişkin mahalli çevre kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığından,aksi yöndeki İdare mahkemesi kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’nın Düşüncesi : Konya İli Mahalli Çevre Kurulu’nun 6.11.2007 günlü, 2007/11 sayılı kararının; Konya İl merkezinde doğalgaz altyapısı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki merkezi ısınan konutlarda ve sanayi tesislerinde 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle doğalgaz dönüşümünün yapılarak kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirilmesine ilişkin 7. maddesinin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması davacı tarafından istenmiştir.
13.01.2005 günlü, 25699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 17.03.2005 günlü, 25758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1.4.2005 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmeliğin 1. maddesiyle değişik 20. maddesinde, Hava Kirliliğinin yaşandığı yerleşim yerlerindeki konutlar, işyerleri ve sanayide güneş, jeotermal, ısı pompaları ve benzeri yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımı teşvik edilir. hükmüne yer verilmiştir.
Dava konusu Mahalli Çevre Kurulu’nun 6.11.2007 günlü, 2007/11 sayılı kararının 7. maddesi ile, 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle doğalgaz altyapı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki merkezi ısınan konutlarda ve sanayi tesislerinde doğalgaz dönüşümünün yapılarak kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirilmesi öngörülmüş olup doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının teşvik edileceği yolundaki Yönetmelik hükmüne rağmen Mahalli Çevre Kurulu’nun söz konusu kararı ile doğalgaz kullanımına geçilmesinin zorunlu hale getirilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin kabulü ile kararın bozulmasının uygun olacağı düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Duruşma yapılmasına gerek görülmedi.
Dava, Konya Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun 6.11.2007 günlü, 2007/11 sayılı kararının; Konya İl merkezinde doğalgaz altyapısı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki merkezi ısınan konutlarda ve sanayi tesislerinde 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle doğalgaz dönüşümünün yapılarak kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirilmesine ilişkin 7. maddesinin iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesince; dava konusu işlem ile hava kirliliğilini önlemek, çevre ve insan sağlığını korumak, çevreyi geliştirmek amacıyla Konya İl merkezinde doğalgaz altyapısı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki merkezi ısınan konutlarda ve sanayi tesislerinde 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle doğalgaz dönüşümünün yapılarak kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirildiği anlaşıldığından, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek yetki ve görevi ile donatılmış kurul tarafından alınan dava konusu işlemde kamu yararı ve hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
13.01.2005 günlü, 25699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 17.03.2005 günlü, 25758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1.4.2005 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmeliğin 1. maddesiyle değişik 20. maddesinde, Hava Kirliliğinin yaşandığı yerleşim yerlerindeki konutlar, işyerleri ve sanayide güneş, jeotermal, ısı pompaları ve benzeri yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımı teşvik edilir. hükmüne yer verilmiştir.
Anılan maddenin iptali istemiyle açılan davada ise Danıştay Altıncı Dairesinin, 24.5.2007 günlü, E: 2005/2949, K:2007/3122 sayılı kararıyla; Kirleticilerle ilgili politika belirleme ve her türlü tedbiri almakla görevli davalı idarece, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 20.maddesinde; Doğalgazın ulaştığı ve hattının geçtiği yerlerdeki işyerlerinin, konutların ve sanayide doğalgazın ısınma amaçlı kullanımı zorunlu hale getirilmişken, dava konusu Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 1.maddesiyle; anılan maddedeki düzenleme, hava kirliliğinin yaşandığı yerleşim yerlerindeki, konutlar, işyerleri ve sanayide güneş, jeotermal, ısı pompaları vb. yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının teşvik edileceği şeklinde değiştirildiği,17.3.2005 günlü, 25758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik değişikliğiyle kömüre göre kullanım sonrası havayı daha az kirleten ve yeni ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilen güneş, jeotermal, Isı pompaları vb. ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının teşvik edilmesinde, kömür ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının meydana getirdiği kirlilik karşılaştırıldığında çevre koruma amacına aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Dava konusu Mahalli Çevre Kurulu’nun 6.11.2007 günlü, 2007/11 sayılı kararının 7. maddesi 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle doğalgaz altyapı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki merkezi ısınma konutlarında ve sanayi tesislerinde doğalgaz dönüşümünün yapılarak kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirilmesi öngörülmüştür.
Doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının teşvik edileceği yolundaki Yönetmelik hükmüne rağmen Mahalli Çevre Kurulu’nun söz konusu kararı ile doğalgaz kullanımına geçilmesinin zorunlu hale getirilmesinin hukuken kabul edilebilir bir yönü bulunmamaktadır.
Her ne kadar davalı idarece, sadece doğalgaz projesi tamamlanmış bölgelerde bu uygulamaya gidildiği ve zorunluluk getirilmesine ilişkin mahalli çevre kurulu kararının çevrenin korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi, çevre kirlenmesinin önlenmesi, çevre ve insan sağlığının korunmasına yönelik olduğu ileri sürülmüş ise de, anılan düzenleme hava kalitesinin korunması amacıyla çıkarılmış bulunan ve üst norm niteliğinde olan Yönetmeliğe aykırı olduğu noktasında duraksama bulunmamaktadır.
Bu itibarla, yürürlükteki yasalar ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımına getirilmiş bir zorunluluk bulunmaksızın ve bu konuda mevcut olan düzenlemeye de aykırı olarak doğal gazın ısınma amaçlı kullanılmasına zorunluluk getirilmesine ilişkin mahalli çevre kurulu kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, …. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 23.01.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.