Danıştay Kararı 6. Daire 2007/4925 E. 2009/6114 K. – T.

6. Daire         2007/4925 E.  ,  2009/6114 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No: 2007/4925
Karar No: 2009/6114

Temyiz İsteminde Bulunan : … Belediye Başkanlığı
Vekili: Av….
Karşı Taraf: … Odası
Vekili: Av….
İstemin Özeti: …. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, davacı Odanın Elektrik Teknisyenlerine, Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmelikte belirlenen bağlantı gücüne kadar fenni mesuliyet yetkisi verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 29.11.2004 günlü, … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince, 3194 sayılı Kanunun 3542 sayılı Yasa ile değişik 38 ve 44. maddeleri uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından müştereken düzenlenen Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelikde fen adamları öğrenim durumlarına göre 3 gruba ayrılmış ve her bir grubun yapılarda elektrikle ilgili olarak çizebileceği, uygulayabileceği ve sorumluluk üstlenebilecekleri planlar bağlantı gücüne göre ayrı ayrı belirlendiği, bu bağlamda; yapıların elektrik tesisatıyla ilgili plan ve projelerini çizme, uygulama ve sorumluluk alma konusunda elektrik mühendisleri her bağlantı gücünde yetkili iken, elektrikle ilgili fen adamları yönetmelikte belirlenen bağlantı gücüne kadar olan yapılarda yer aldığı, gruba göre plan ve proje çizme, uygulama ve sorumluluk alma konusunda yetkili hale geldiği, davacının anılan Yönetmelikte belirtilen grubu içinde kalmak şartıyla fenni mesuliyet üstlenmesi mümkün olduğundan davalı idarece fenni mesuliyet üstlenemeyeceği yolunda tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiş, karar davalı idare vekilince temyiz edilmiştir.
3194 sayılı Yasa’nın 38. maddesinin 2.fıkrasında “Yapıların, mimari, statik ve hertürlü plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanmasını ve bunların uygulanmasıyla ilgili fenni mesuliyetleri, uzmanlık konularına ve ilgili kanunlarına göre mühendisler, mimarlar ile görev, yetki ve sorumlulukları yönetmelikle düzenlenecek olan fen adamları deruhte ederler.” hükmüne, 44. maddesinin 2. fıkrasında “38 inci maddede sayılan mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları dışında kalan fen adamlarının görev, yetki ve sorumlulukları, ilgili Bakanlıklar ile Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (T.M.M.O.B.) ve Yüksek Öğrenim Kurumunun görüşleri alınarak Bakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığınca birlikte çıkarılacak yönetmelik ile tespit edilir.” hükmü, 3194 sayılı Yasanın 5. maddesinde “Fen adamları; yapı, elektrik tesisatı, sıhhi tesisat ve ısıtma, makine, harita-kadastro ve benzeri alanlarda mesleki ve teknik öğrenim veren en az lise dengi okullardan mezun olmuş veya lise mezunu olup, bir öğretim yılı süreyle bakanlıkların açmış olduğu kursları başarıyla tamamlamış olanlar ile 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununa göre ustalık belgesine sahip olan elemanlardır.” şeklinde tanımlanmıştır.
Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları Dışında Kalan Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinde, “.- Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesi kapsamına giren Fen adamlarının, kendi uzmanlık dallarında iştigal etmek şartıyla; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu
kapsamına giren inşaatlar hariç olmak üzere, inşaat işlerindeki görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda anılan Yasa ve Yönetmelik maddelerinin birlikte değerlendirilmesinden, mimari proje hazırlanması ve uygulanmasındaki fenni sorumluluğun mimarlık eğitimi görmüş fen adamlarınca, statik ve tesisat planı, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve uygulanmasındaki sorumluğun ise mühendislik eğitimi görmüş fen adamlarınca yerine getirileceği, bu nedenle mühendis olmayan elektrik teknisyenlerinin fenni sorumlu olamayacağı sonucuna varılmaktadır.
Bu durumda, davacı Odanın, Elektrik Teknisyenlerine, Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmelikte belirlenen bağlantı gücüne kadar fenni mesuliyet yetkisi verilmesi isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından, dava konusu işlemin iptali yolundaki mahkeme kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, …. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 26.05.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.