Danıştay Kararı 6. Daire 2006/7940 E. 2008/7501 K. – T.

6. Daire         2006/7940 E.  ,  2008/7501 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No: 2006/7940
Karar No: 2008/7501

Temyiz İsteminde Bulunan : … Pet. Tur. Oto. San. Tic. Ltd. Şti. adına …
Karşı Taraf : … Valiliği
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulüyle ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, … İli, Merkez İlçesi, … Köyü, … pafta, … parsel sayılı taşınmazla ilgili alanda bulunan Mevzi İmar Planında değişiklik yapılması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 15.9.2004 günlü, … sayılı belediye meclisi kararının iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesince, dosyanın incelenmesinden, anılan parselleri kapsayan alanda 1/5000 ölçekli nazım imar planı bulunmadığı, nazım imar planı yapılmaksızın ve plan hiyerarşisine uyulmadan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı veya mevzi imar planı yapılamayacağı anlaşıldığından, mevzi imar planında değişiklik yapılması talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde Mevzi İmar Planı, “mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili darece belirlenmesi halinde, bu Yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planı” olarak tanımlanmıştır.
Yukarıda belirtilen Yönetmelik hükmüne göre bir alanın mevzii imar planı ile planlanabilmesi için her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında bulunması gerekmekte olup, 1/5000 ölçekli nazım imar planı bulunan alanlar için mevzii imar planı yapılması mümkün olmadığından bu yerlerde ilgili ancak uygulama imar planı yapılabileceğinden, 1/5000 ölçekli nazım imar planı yapılmadan planlama hiyerarşisine aykırı olarak mevzii imar planı yapılmasının hukuka aykırı olduğundan bahisle davanın reddi yolunda İdare Mahkemesince verilen kararda isabet görülmemiştir.
Bu itibarla, idare mahkemesince davacının mevzi imar planında değişiklik yapılması talebinin planlama teknikleri, şehircilik ilkeleri ve kamu yararı açısından incelenerek dava konusu işlem hakkında yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 07.11.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.