Danıştay Kararı 6. Daire 2003/5532 E. 2005/2129 K. 12.04.2005 T.

6. Daire         2003/5532 E.  ,  2005/2129 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No: 2003/5532
Karar No: 2005/2129

Temyiz İsteminde Bulunan : … Valiliği
Karşı Taraf :…-…
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti :Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbiri bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’un Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, İmar planının reddine ilişkin 7.1.2003 günlü, … sayılı … Belediye Meclisi kararının 1580 sayılı Belediye Kanununun 73.maddesi uyarınca bozulmasına ilişkin 28.1.2003 günlü, … sayılı il idare kurulu kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; … Bankası aracılığıyla yaptırılan imar planlarının,… Belediye Meclisince, beldenin ekonomik ve sosyal açıdan gelişme göstermediği, aksine nüfus artışında gerileme olduğu ve imar planlarının uygulanabilmesi için belediyenin yeterli teknik personelinin olmadığı yönündeki haklı sebeplere bağlı olarak kabul edilmediği, ancak bu hususlar irdelenmeksizin sadace masraf yapıldığından bahisle belediye meclisi kararını bozan dava konusu il idare kurulu kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.
3194 sayılı İmar Kanununun 7.maddesi uyarınca, son nüfus sayımında nüfusu 10.000’i aşmayan yerleşmelerde, imar planı yapılmasının gerekli olup olmadığına belediye meclisince karar verileceği hükme bağlanmış ise de, asıl olan beldenin planlı gelişiminin sağlanmasıdır.
Olayda, beldenin imar planlarının hazırlanması için … Bankasına yetki verilmiş, bu yetki uyarınca planlar hazırlanmıştır. Planlama sürecinin başlamasından sonra gelinen aşamada planın kabul edilmemesinde kamu yararı bulunmamaktadır.
Bu durumda, imar planlarının reddine ve … Bankasına verilen yetkinin iptaline ilişkin belediye meclisi kararının bozulmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık olmadığından aksi yöndeki mahkeme kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyize konu … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 12.4.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.