6. Daire 1995/4999 E. , 1996/1273 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No: 1995/4999
Karar No: 1996/1273
Temyiz İsteminde Bulunan : … Belediye Başkanlığı
Vekili : Av. …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : ….İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti: Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbiri bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : 634 sayılı Yasa uyarınca ortak yerlerden sayılan ve amacı dışında kullanılması mümkün olmayan sığınağın daireye dönüştürülmesi halinde, 2981 sayılı Yasadan yararlanma olanağı bulunmamaktadır. Bu nedenle davacının imar affı başvurusunun reddi yolundaki işlemin iptaline ilişkin mahkeme kararının bozulmasının gerekeceği düşünülmektedir.
Savcı …’nin Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, .. ilçesi, … Mahallesi, … ada, … parsel sayılı taşınmazın bodrum katında yer alan sığınak ve diğer müştemilatın daireye dönüştürülerek 2981 sayılı Yasa uyarınca yapılan imar affı başvurusunun reddine ilişkin 12.3.1993 günlü, … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; sözkonusu apartmanın projesinde ortak yer olarak görülen, ancak otuz yılı aşkın bir süredir daire olarak kullanılan kısım yönünden kat maliklerinin muvafakatı alınmak suretiyle 2981 sayılı Yasa uyarınca imar affı başvurusunda bulunulduğunun anlaşılması karşısında, apartmanların ortak kullanıma ayrılan yerlerinin kullanım şeklinin değiştirilmesine ilişkin tadilatların imar affından yararlanamayacağından bahisle başvurunun reddi yolundaki işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare vekilince temyiz edilmiştir.
634 sayılı Yasanın 4. maddesiyle sığınakların her halde ortak yer sayılacağı hüküm altına alınmıştır. 25.8.1988 gününde yürürlüğe giren 3194 sayılı İmar Kanununa Göre Düzenlenmiş Bulunan İmar Yönetmeliklerine Sığınaklarla İlgili Ek Yönetmeliğin 13. maddesinde de, “Yapıların bodrum katlarında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir. Sığınaklar Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilen ortak alanlardan olup bu hali ile yönetilir. Bu sığınaklar bağımsız olarak sığınak amacı ile olsa dahi satılamaz, kiralanamaz, devredilemez ve amacı dışında kullanılamaz.”hükmüne yer verilmiştir.
Bu durumda, yapıların ortak yerlerinden sayılan ve amacı dışında kullanılması mümkün olmayan sözkonusu sığınağın daireye dönüştürülmesi yolundaki tadilatın tüm kat maliklerince muvafakat verilse de 2981 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilme olanağı bulunmamaktadır. Bu nedenle davacının imar affı başvurusunun reddi yolundaki işlemin iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle …İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA, …-lira karar harcı ile fazladan yatırılan 188.500.-lira harcın temyiz isteminde bulunana iadesine, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 18.3.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.