6. Daire 1995/4049 E. , 1996/1977 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No: 1995/4049
Karar No: 1996/1977
Temyiz İsteminde Bulunan :Turizm Bakanlığı
Karşı Taraf :… Turizm İşletmeleri A.Ş
Vekilleri :Av….
Av….
Av….
İstemin Özeti :… İdare Mahkemesinin … günlü, E:… K:… sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti:Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Davacı şirkete ait otelin sınıfının 3 yıldızlı otel işletme belgeli tesis olarak belirlenmesine ilişkin işleme karşı açılan davada, davalı idarece; uyuşmazlık konusu işlemden sonra sözkonusu otelin turizm işletme belgesinin iptal edildiği öne sürüldüğünden ve belgesi iptal edilen bir tesisin 2634 sayılı Yasa ve diğer ilgili mevzuat ile düzenlenmiş olan haklardan yararlanma olanağı ortadan kalkacağından, İdare Mahkemesince turizm işletme belgesinin iptal edilip edilmediği araştırılarak yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle işlemin iptali yolundaki kararın bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
Savcı …’in Düşüncesi :Davacı şirkete ait otele 3 yıldızlı Otel İşletme Belgesi verilmesi yolundaki işleme karşı açılan dava; 2577 sayılı yasanın 34. maddesinde yer alan “…… ruhsat ve iskan gibi taşınmaz mallarla ilgili mevzuatın uygulanmasından veya bunlara bağlı her türlü haklara ilişkin bir dava ” olmadığı mezkur davanın,bu maddede düzenlenen yetki kuralı uyarınca taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde değil, aynı yasanın 32. maddesinde yer alan genel yetki kuralı uyarınca, idari işlemin tesis edildiği yer mahkemesinde görülmesi gerekmektedir.
Bu itibarla davacı şirkete ait otele 3 yıldızlı Otel İşletme Belgesi verilmesine ilişkin Turizm Bakanlığı İşletmeler Genel Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle açılan davanın görüm ve çözümü yetkisi, 2577 sayılı Yasa’nın 32. maddesi gereği, işlemi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki Ankara İdare Mahkemesine ait bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle; 2577 sayılı Yasanın açık ve bağlayıcı hükmüne uyulmaksızın yetkisiz mahkemece verilen karar bu yönden yasaya aykırı olduğundan temyiz isteminin kabulü ve hükmün yetki yönünden bozulması gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, … İlçesi, … Mevkii, … Mahallesinde davacı şirkete ait 1.7.1991 günlü Belgelendirme Komisyonu Kararı ile 5 yıldızlı turizm deneme işletme belgesi düzenlenmiş olan … Otelinin sınıfının 3 yıldızlı otel işletme belgeli tesise dönüştürülmesine ilişkin 23.12.1992 günlü… sayılı işlemin iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen rapor ile dosyadaki belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, davalı idare elemanlarınca tadilat aşamasında yapılan denetimler sonucu düzenlenen raporlar ile belirlenen eksikliklerin davacı şirketçe giderildiği, sözkonusu otel teknik yönden ve hizmet standartı açısından değerlendirildiğinde, uyuşmazlığın oluştuğu tarihte yürürlükte bulunan ve 28.5.1983 günlü, 18060 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliğinin 73.maddesiyle düzenlenmiş olan 5 yıldızlı otellerde aranacak özelliklere sahip olduğunun anlaşılması karşısında, dava konusu turizm işletmesinin (… Otel) 5 yıldızlı otel niteliğini taşıdığından sınıfının düşürülmesine ilişkin işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiş,bu karar davalı idarece temyiz edilmiştir.
14.10.1993 günlü, 21728 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Turizm ve Yatırım İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliğinin 4.maddesinin 1.fıkrasında ” Turizm Sektöründe, Kanun’da ve diğer mevzuatta yer alan teşvik tedbirleri ile istisna, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için , Bakanlıktan turizm yatırımı veya turizm işletme belgesi alınması zorunludur.” hükmüne, aynı Yönetmeliğin 18.maddesinin 1.fıkrasında da, ” Turizm işletme belgelerinde, işletmenin türü, kapasitesi, sınıfı, belge sahibi, mal sahibi ve işletmecinin adı veya ünvanı, işletme adı, belge tarih ve sayısı, çalışma süreleri ve Bakanlıkça gerekli görülen diğer hususlar yazılır.” hükmüne ve anılan Yönetmeliğin 22.maddesinin 2.fıkrasında ise, ” Sınıflandırma heyetlerince yapılacak değerlendirmeler sonucunda tesisin kendi türüne ilişkin öngörülen asgari puanın tutturulamaması halinde, tesise ait belge Bakanlıkça iptal edilir”. hükmüne yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davalı idarece 30.6.1994 gününde mahkemeye sunulan dilekçe ve temyiz dilekçesinde,sözkonusu … Otelin 23.10.1993 günlü Belgelendirme Komisyonu kararı ile Turizm İşletme Belgesinin iptal edilerek, İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 10.11.1993 günlü, …-…-… sayılı yazısı ekinde davacı şirkete tebliğ edildiği, davacı şirket tarafından ise bu işleme karşı herhangi bir itirazda bulunulmadığı gibi idari yargıda dava da açılmadığı ve böylece sözkonusu işlemin kesinleştiğinin iddia edildiği anlaşılmıştır.
Olayda, 5 yıldızlı turizm deneme işletme belgesi verilmiş olan otelin (… Otel) sınıfının 3 yıldızlı otel işletme belgeli tesise dönüştürülmesine ilişkin dava konusu 23.12.1992 günlü … sayılı işlemden sonra sözkonusu tesisin turizm işletme belgesinin iptal edildiği savı karşısında davacı şirketin 2634 sayılı Yasa ve diğer ilgili mevzuatta düzenlenmiş olan haklardan yararlanma olanağı ortadan kalkacağından, anılan otelin nitelikleri yönünden herhangi bir şekilde sınıflandırma işlemine konu olamayacağı açıktır.
Bu durumda, İdare Mahkemesince yukarıda sözü edilen hususlar araştırılarak yeniden bir karar verilmesi gerekeceğinden işlemin iptali yolundaki kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesinin … günlü, E:… K:… sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 18.4.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.