Danıştay Kararı 5. Daire 2022/6732 E. 2023/1065 K. 16.02.2023 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/6732 E.  ,  2023/1065 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/6732
Karar No : 2023/1065

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalı) : … Yönetimi Başkanlığı / …
Vekili : Av. …

İstemin Özeti : Harita Mühendisi olarak görev yapmakta iken 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf isteminin yargılama gideri ve vekalet ücreti yönünden düzeltilerek reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Hukuken geçerli hiçbir sebebe ve somut delile dayanmaksızın tesis edilen kamu görevinden çıkarma işleminin Anayasa ve AİHS’ne aykırı olduğu, hakkında idari soruşturma açılmaksızın ve savunma hakkı tanınmaksızın kamu görevinden çıkarılması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, kamu görevlilerinin adil yargılanma hakkının temel güvencelerine uygun bir yargılama sonucu meslekten çıkarılmadıkları sürece, kendileri talep etmedikleri sürece, zorunlu emeklilik yaşına kadar kamu görevinde kalma ve sundukları kamu hizmetinin karşılığı olarak düzenli şekilde maaş elde etme ve sosyal güvenlik kurumuna düzenli ve zorunlu olarak ödedikleri katkı payı nedeniyle de emeklilik yaşında emeklilik maaşına sahip olma hakkına sahip oldukları, tüm bunların mülkiyet hakkı kapsamında ve koruması altında olduğu, OHAL KHK’sı ile görevine son verilerek maaş almasının engellenmesinin ve emeklilik haklarını zamanında elde edememesinin tamamen yasa dışı olduğu, bu durumun mülkiyet hakkına müdahale sonucunu doğurduğu, sonradan terör örgütü olduğu anlaşılan bu gruba sırf dini saiklerle dahil olduğu ve yapılan toplantılara iştirak ettiği, ancak tüm bunları yaparken örgütün terör örgütü olduğunun bilincinde olmadığı, hakkındaki ceza soruşturmasına başlanmadan evvel etkin pişmanlık kapsamında ifade verdiği, vermiş olduğu ifade sonrasında Karabük İlinin Adliye ve Cezaevi sorumlusu olan kişinin kendisinin olduğunu ikrar ettiği ve çevre illeri de kapsar şekilde Adliye ve Cezaevi personelinden örgüte dahil olanların tümünün tespit edildiği, terör suçları bakımından etkin pişmanlık hükmünün terörü engellemek ve teröristi teşhis etmek bakımından önem arz ettiği iddia edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi Bölge İdare Mahkemesince kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun’un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.” düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verildikten sonra gereği görüşüldü:

Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 16/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.