Danıştay Kararı 5. Daire 2022/5225 E. 2023/107 K. 19.01.2023 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/5225 E.  ,  2023/107 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/5225
Karar No : 2023/107

Temyiz Eden (Davacı) : …’e vesayeten …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı
Vekilleri : Hukuk Müşaviri …
Hukuk Müşaviri V. …

İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile anılan işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine, parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: İdare ve Bölge İdare Mahkemesince yeterli araştırma ve değerlendirme yapılmadan davalı idarenin savunmaları esas alınmak suretiyle karar verildiği, kanunilik ilkesinin ihlal edildiği, idareye tanınan takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız bir yetki olmadığı, hiçbir somut ve hukuken kabul edilebilir bilgi, belge ve veriye dayanılmaksızın kamu görevinden çıkarıldığı, silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin gereklerine uyulmadığı, dava konusu işlem tarihinde hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunmadığı, ByLock kullanıcısı olduğu yönündeki iddianın teknik olarak ispatlanamadığı, hakkındaki ByLock iddiasına ilişkin verilerde çelişkiler bulunduğu, ByLock’a ilişkin verilerin hukuka aykırı olarak elde edildiği ve bu nedenle hükme esas alınamayacağı, hakkındaki tanık beyanının FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibatının bulunmadığını ortaya koyduğu, örgüt talimatı ile Bank Asya’ya para yatırmadığı, sendika ve dernek üyeliklerinin terör örgütüyle iltisak ve irtibat kriteri olarak kabul edilemeyeceği, temyize konu kararda masumiyet karinesine aykırı değerlendirmelerde bulunulduğu, adil yargılanma, mülkiyet ve özel hayata saygı haklarının ihlaline sebebiyet verildiği, ileri sürdüğü iddialar kapsamlı ve derinlemesine incelenmeden karar verildiği, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği iddia edilmektedir. Öte yandan, 7080 sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrası ile 7075 sayılı Kanun’un 11. maddesinin 1. fıkrasının ve Geçici 1. maddesinin 3. fıkrasının Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edilerek iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talep edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek temyiz isteminin reddi ile Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 31. maddesinin atıfta bulunduğu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 334. maddesi uyarınca davacının adli yardım isteminin kabulüne karar verilerek ve Anayasa’ya aykırılık iddiası ciddi görülmeyerek gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Dava dosyasında yer alan belgeler ve UYAP kayıtlarının incelenmesinden; “silahlı terör örgütüne üye olma” suçunu işlediği gerekçesiyle davacı hakkında hapis cezası verildiği ve anılan cezanın Yargıtayca onanarak kesinleştiği anlaşılmaktadır.
… Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin davacıdan tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 19/01/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.