Danıştay Kararı 5. Daire 2022/4717 E. 2023/1176 K. 20.02.2023 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/4717 E.  ,  2023/1176 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/4717
Karar No : 2023/1176

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …’a vesayeten …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalı) : … Kurumu
Vekili : Av. …

İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde Araştırmacı olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların ödenmesine, özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti:Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru sonuçlanmadığından masumiyet karinesinin ihlal edildiği, irtibat ve iltisak suç ise bunun sadece kanunla tanımlanabileceği, kanunun suç saymadığı bir fiilden ötürü kimsenin cezalandırılamayacağı, suç ve cezaların geçmişe yürümezliği ilkesinin ihlal edildiği, KHK ile getirilen düzenlemelerin olağanüstü halin gereklerini aşan nitelikte olduğu, hakkında soruşturma açılmadan ve savunma hakkı tanınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, dava konusu işlemin unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu iddia edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı ve davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Olayda, davacının silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılandığı …Ağır Ceza Mahkemesi’nin … tarihli ve E:…, K:… sayılı kararında; “…Sanığın Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) Bilgisayar Mühendisi uzman olarak görev yapmakta iken OHAL kapsamında alınan tedbirlere ilişkin 672 sayılı KHK ile kamu görevinden ihraç edilen şüphelinin babası …. adına kayıtlı olup kendi kullanımında olan … numaralı Gsm hattının takılı bulunduğu … imei numaralı cep telefonunda kriptolu haberleşme uygulaması ByLock programını kullandığı anlaşılmıştır , Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumundan temin edilen (CGNAT) sorgusu raporlarından anlaşılacağı üzere sanığın söz konusu FETÖ mensuplarının kullandığı bylock programını ilk olarak 21.08.2014 tarihinde saat: 16:02:26’da, son olarak 16.02.2015 tarihinde saat: 09:45:20’de oturum başlatmak üzere toplamda 9691 kez bylock programı için Baltic Servers Litvanya adlı firmadan kiralanan …, …,… ve … numaralı IP’ler ile bağlantı kurularak kullandığı belirlenmiştir.Dosyadaki Bylock Kimlik Tespit ve Değerlendirme Tutanağına göre sanığın telefon hattı üzerinden … ID numarası ile kullandığı Bylock programında kullanıcı adı olarak “…”, uygulama içi adı olarak ise “…” harf grubunu kullandığı tespit edilmiştir. Polnet veri tabanı üzerinden yapılan araştırmalarda, 19.09.2012 tarihinde Araç noter Satış işlemi esnasında Bylock kullanılan … numaralı Gsm hattının sanık tarafından beyan edildiği anlaşılmıştır. Ayrıca sanığın … sayılı ID’nin kullanıldığı … numaralı Gsm hattının, Bankasya, …, …, …, … ve … isimli şirketlere sanık … ve … isimleri ile T.C. Kimlik numarası, irtibat bilgisi, doğum tarihi ve mail adresi verilerek üye kaydı oluşturulduğu belirlenmiştir. Nitekim sanık soruşturma aşamasında alınan savunmasında da bahsi edilen Gsm hattını 7-8 yıl süreyle kendisinin kullandığını kabul etmiştir.Sanık … aşamalardaki savunmasında özet olarak, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini, … numaralı Gsm hattı kullandığını, Bylock programını kullandığı iddialarını ve suçlamaları kabul etmediğini beyan etmiştir.ByLock programının hukuki mahiyeti ve fetöyle iltisakı yukarıda mezkur … Ceza Dairesi’nin … esas ve … karar sayılı içtihadında da; açıkça anlaşıldığından bir kişinin ByLock kullanıcısı olduğunun keisn olarak tespit edilmesi halinde fetö terör örgütüne üye olduğunun kabulü gerekir Böylece sanığın Bylock programını indirip kullandığının kesin bir şekilde tespit edilmiş olduğu sabittir…” tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı sonucuna varılmıştır.
… Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 20/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.