Danıştay Kararı 5. Daire 2022/15802 E. 2022/10469 K. 21.12.2022 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/15802 E.  ,  2022/10469 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/15802
Karar No : 2022/10469

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı / ANKARA
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… sayılı temyiz isteminin reddine dair kararı ile … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davalı kurum bünyesinde polis memuru olarak görev yapmakta iken emekli olan davacının 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile rütbesi ve buna bağlı hakların geri alınması işlemine karşı yaptığı başvurunun reddine ilişkin Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun … tarih ve … sayılı kararının iptali ve söz konusu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine karar verilmesi istenilmektedir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davacının, FETÖ/PDY terör örgütü ile en az irtibat derecesinde bağının olduğu sonucuna ulaşılmış olmakla, başvurusunun reddine dair Komisyon kararında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek bir neden bulunmadığı belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 6. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun kesin olarak reddine karar verilmiştir.
Bu karara karşı yapılan temyiz istemi üzerine, … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… sayılı kararı ile; uyuşmazlığın 2577 sayılı Kanunun 46. maddesinde sayılan temyiz edilebilecek davalar arasında bulunmadığı, bu nedenle Dairelerince istinaf aşamasında verilen kararın kesin olduğu gerekçesiyle temyiz isteminin reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : OHAL uygulamasına 19 Temmuz 2018 tarihinde son verildiği, bu nedenle rütbe ve özlük haklarının elinden alınmasına dair işleminin dayanağının kalmadığı, masumiyet karinesinden yararlanma hakkının elinden alındığı, eylemlerinin FETÖ/PDY’nin terör örgütü olarak kabul edilmediği dönemlere ilişkin olduğu, her ne kadar istinaf mahkemesi kararın kesin olduğundan bahisle temyiz istemini reddetmiş ise de İYUK’nun 46. uyarınca iptal davalarının Danıştay incelemesine açık davalar olduğu, dava konusu yaptırımın KHK ile gerçekleştiği hususu da göz önüne alındığında temyiz kanun yolunun açılmasının gerektiği, ayrıca karar kesin olarak verilmiş olduğundan kararın sonunda temyiz başvurusu için hangi merciiye ve kaç gün süre ile başvuru yapacaklarının belirtilmediği, bu nedenlerle temyiz başvurularının da kabul edilmesi gerektiğinden bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davacının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 17.maddesinin ikinci fıkrası uyarınca duruşma istemi yerinde görülmeyerek gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 6545 sayılı Kanunun 20. maddesiyle değiştirilen “Temyiz” başlıklı 46. maddesinde, “Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilir.” hükmüne yer verilmiş, devamında Bölge İdare Mahkemelerinin temyiz edilebilecek nihai kararları sayma suretiyle belirtilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Polis memuru olan ve 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile rütbesi ve buna bağlı hakları alınan davacı tarafından, rütbesinin ve buna bağlı haklarının geri verilmesi istemiyle Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin anılan Komisyonun … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada verilen kararların 2577 sayılı Kanunun 46. maddesinde sayılan temyiz edilebilecek kararlar arasında yer almadığı açıktır.
Bu durumda, istinaf incelemesi sonucunda kesin olarak verilen kararın ve bu kararın temyiz isteminin reddine dair kararın temyizen incelenmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile bu kararın temyiz isteminin reddine dair … tarih ve E:… sayılı kararına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 21/12/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.