Danıştay Kararı 5. Daire 2022/14522 E. 2022/10514 K. 21.12.2022 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/14522 E.  ,  2022/10514 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/14522
Karar No : 2022/10514

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
İstanbul … Füze Üs Komutanlığı emrinde hava istihkam astsubay kıdemli çavuş olarak görev yapmakta iken 1988 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişği kesilerek görevine son verilen ve 10/03/2011 tarih ve 6191 sayılı Kanun’un 10. maddesi ile 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na eklenen geçici 32. maddesi kapsamında Amasya İli … İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü emrinde araştırmacı unvanı ile tekrar göreve başladıktan sonra 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı … vekili Av. … tarafından, müvekkilinin, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 35/D maddesi uyarınca rütbesinin geri alınmasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığının … tarih ve … sayılı işleminin iptaline karar verilmesi istemiyle … Bakanlığına karşı açılan davada, Samsun … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı, İstanbul … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı ve Ankara … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararları sonucunda anılan Mahkemeler arasında çıkan yetki uyuşmazlığı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 43. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun ”Askerî hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklara dair hükümler” başlıklı 20/C maddesinin 1. fıkrasında; bu maddenin; Millî Savunma Bakanlığı kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren ve askerî hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklar hakkında uygulanacağı; (Ek cümle: 30/06/2022-7415/8 md.) Bu uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinin yetkili olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Askeri hizmete ilişkin idari işlemler; asker kişinin askeri yeterlik ve yetenekleri, tutum ve davranışları, askeri geçmişi, asker kişi olmaktan kaynaklanan hak ve ödevleri, askerlik hizmetinin amacı, askeri görev yerlerinin özellikleri, askeri kural ve gerekler gözönünde tutularak tesis edilen işlemlerdir.
Buna göre, dava açma tarihi itibarıyla davacının kamu görevlisi sıfatı bulunmamakta ise de, uyuşmazlığın, davacının askeri hizmet yaptığı dönemde iktisap ettiği rütbesinin geri alınmasına ilişkin işleminden kaynaklandığı ve askeri hizmete ilişkin olduğu görülmekle; Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşlarında görev yapan personelin askeri hizmete ilişkin işlem ve eylemlerinden doğan uyuşmazlıklar hakkında verilen kararlar arasında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda anılan yönde bir düzenlemeye gidilmiş olması karşısında, uyuşmazlığın bu Kanun’un 20/C. maddesi kapsamında bulunduğu, maddede belirtilen “ilgilinin görev yaptığı yer” ibaresinden ise “son görev yapılan yerin” anlaşılması gerektiği dikkate alındığında, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde, davacının kamu görevlisi olarak son görev yaptığı Amasya İli’nin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu Bölge İdare Mahkemesinin bulunduğu yerde olan Samsun İdare Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, dava dosyasının, davanın görüm ve çözümünde yetkili olduğu belirlenen Samsun 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın, İstanbul 7. İdare Mahkemesi ile Ankara 13. İdare Mahkemesine ve taraflara tebliğine, 21/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.