Danıştay Kararı 5. Daire 2022/11661 E. 2023/1114 K. 20.02.2023 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/11661 E.  ,  2023/1114 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/11661
Karar No : 2023/1114

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …

Karşı Taraf (Davalı) :… Üniversitesi Rektörlüğü/…
Vekili :Av….

İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile özlük haklarının iadesine, parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti:Kamu görevinden çıkarılmasna ilişkin işlemin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na ve Anayasaya aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı ve davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Olayda, davacının silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılandığı …Ağır Ceza Mahkemesi’nin … tarihli ve E:…, K:… sayılı kararında; “…sanığın ablası … üzerine kayıtlı olan ancak sanık beyanlarına göre 10 yıldır kendisinin kullandığını kabul ettiği ve …Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 14.01.2018 tarihli karşılaştırmalı HTS analiz raporunda da sanık tarafından kullanıldığı değerlendirilen … nolu GSM hattı üzerinde, …KOM Şube Müdürlüğü’nün 06.04.2018 tarihli İletişimin Tespitine Dair Analiz Raporu, … Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gönderilen 12.07.2018 tarihli Bylock tespitine ilişkin Tespit ve Değerlendirme Tutanağı, BTK’dan gelen CGNAT kayıtları, dosya içerisindeki araştırma tutanakları kapsamında sanığın cep telefonu cihazları ile sanığın kullanmış olduğu GSM hattı üzerinden 13.08.2014 – 05.05.2015 tarihleri arasında 36.899 kez Bylock sunucularına ait IP adreslerine bağlandığı, ID numarasının …, kullanıcı adınının “…”, şifresinin “…” olduğu, sanığın programa girişine, program üzerinden arama, mesajlaşma ve mail yoluyla haberleştiğine dair log ve veri kayıtlarına dair tespitlerin bulunduğunun araştırma raporunda belirtildiği, sanığın bu şekilde ayrıntı ve hukuki mahiyeti Yargıtay … C.D’nin … tarih, …Esas ve … sayılı kararı ve Yargıtay … C.D.’nin … tarih, … Esas ve … sayılı kararında açıkça belirtildiği ve iddianamede açıklandığı üzere oluşturulması, dahil olunması, kullanılması ve teknik özellikleri itibariyle münhasıran FETÖ/PDY silahlı terör örgüt mensuplarınca kullanıldığı anlaşılan kriptolu iletişim ağı olan Bylock programını kullandığı,…” tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı sonucuna varılmıştır.
…Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, davacının adli yardım istemi kabul edildiğinden, temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderlerinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 339. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davacıdan tahsili için Mahkemesince ilgili merciine müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 20/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.