Danıştay Kararı 5. Daire 2022/10698 E. 2023/1413 K. 22.02.2023 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/10698 E.  ,  2023/1413 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/10698
Karar No : 2023/1413

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …

Karşı Taraf (Davalı): … Başkanlığı

İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde Zabıt Katibi olarak görev yapmakta iken, 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Bir oluşumun terör örgütü olarak kabul edildiği tarihten önceki eylemlerinden sorumlu tutulamayacağı, OHAL döneminde uygulanan tedbirlerin durumun gerektirdiği ölçüyü aştığı, hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği, bu kararın mahiyeti gereği hiçbir sonuç doğurmaması ve bu kapsamda göreve iade edilmesi gerektiği, aksinin kabulünün hem masumiyet karinesinin hem de adil yargılanma hakkının ihlali anlamına geldiği, FETÖ/PDY terör örgütü ile iltisak ve irtibatın ispatlanamadığı, paylaştığı bilgilerin aleyhine kullanılamayacağı, hakkında disiplin soruşturması yürütülmediği, KHK’lar ile düzenleyici işlemlerin bireysel işleme dönüştürüldüğü, kamuya açık Bylock programının telefonuna indirilmesinin dava konusu işleme gerekçe yapılamayacağı, bu şekilde haberleşme özgürlüğüne aykırı hareket edilidği, OHAL düzenlemeleri AİHS’de düzenlenen birçok hakkının ihlal edildiği ileri sürülmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi İlk Derece Mahkemesince kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun’un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.” düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, davacının adli yardım istemi kabul edildiğinden, temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderlerinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 339. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davacıdan tahsili için Mahkemesince ilgili merciine müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 22/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.