Danıştay Kararı 5. Daire 2021/3767 E. 2023/1809 K. 27.02.2023 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2021/3767 E.  ,  2023/1809 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3767
Karar No : 2023/1809

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı/ANKARA
Vekilleri : Huk.Müş….
Av. …

İstemin Özeti : 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile yoksun kalındığı iddia olunan parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun kısmen kabulü(vekalet ücreti yönünden), kısmen reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: AİHS’nin 6. maddesinde korunan hak ve ilkelerin, 6/2’nci maddesinde korunan masumiyet karinesinin ihlal edildiği, yargılamadan terör örgütü üyesi olarak ifşa edilerek özel hayata saygı hakkının, ayrımcılık yasağının, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkelerinin ihlal edildiği, OHAL KHK’sının TBMM tarafından onaylanmadığı, böylelikle kamu görevinden çıkarılma işleminin dayanağı kalmadığı, somut olayda neyle suçlandığını bilmeden KHK ile memuriyetten çıkarıldığı, kamu görevinden çıkarılmasına dayanak delillerin fişlemelere, MİT ve Emniyet birimlerinin istihbari bilgilerine dayandığı, savunması alınmadan işlem tesis edildiği, meslekten çıkarıldığı tarihten önce hakkında hiçbir idari soruşturma yapılmadığı, adli soruşturmanın ise kamu görevinden çıkarılma işleminden sonra yapıldığı, hakkında mahkumiyet kararının henüz kesinleşmediği, ceza mahkemesi kararında yer alan “ByLock programına girildiği” şeklindeki tespitin doğru olmadığı, ByLock programına girdiğinin varsayımsal olarak kabul edildiği, Bank Asya’da hesap açmasının ve para yatırmasının normal bir bankacılık faaliyeti olduğu, bu durumun terör örgütü ile iltisakına gerekçe olamayacağı, Cihan Medya Dağıtım A.Ş.’ye hiçbir ödemede bulunmadığı iddia edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ve Bölge Adliye Mahkemesince ve Yargıtay incelemesinden geçmek suretiyle 14/02/2022 tarihinde kesinleşen … Ağır Ceza Mahkemesinin, … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
“Sanık hakkındaki ana delil sanığın kullanmış olduğu … numaralı GSM hatları üzerinden ByLock programı kullanıcısı olmasıdır. Her ne kadar sanık bylock programını kullanmadığını belirtmiş ise 11/07/2017 Tarihli Bilecik Emniyet Müdürlüğünün tutanağına göre sanığın … numarası üzerinden ByLock programı kullandığının tespit edildiği, dosya kapsamındaki ByLock Tespit ve Değerlendirme Tutanağına göre sanığın, ByLock programına … ID numarasıyla kaydolduğu, bu ID’yi ekleyen kişiler olduğu, ID’ye bağlı kişi ve mail listeleri ile yazışmalar bulunduğu anlaşılmıştır. Bahsi geçen tutanakların incelemesinde kullanıcı isiminin sanığın adı ve Bilecik ilinin plaka kodu ile uyumlu “…” olduğu, yazışma içeriklerinde sanığın kullandıı ID’ye yazılan mesajlarda “…” diye hitap edilmiş olduğu görülmüştür. Bunların haricinde CGNAT sorgusuna göre … numaralı telefon ile ByLck hedef IP numaralarından olan … ve … IP numaralarına 16/04/2015 ile 02/04/2016 tarihleri arasında 113 kez bağlantı sağladığını…” tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı tespit edilen davacının, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin erklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderlerinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 339. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davacıdan tahsili için Mahkemesince ilgili merciine müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 27/02/2023 tarihinde kesin olarak, oybirliğiyle karar verildi.