Danıştay Kararı 5. Daire 2019/6125 E. 2020/5065 K. 11.11.2020 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2019/6125 E.  ,  2020/5065 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/6125
Karar No : 2020/5065

KARARIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) : …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği / …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: … , K: … sayılı kararının bozulmasına dair Danıştay Beşinci Dairesinin 30/05/2019 tarih ve E:2016/25949, K:2019/4050 sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

KARAR DÜZELTME TALEP EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; mahkeme kararının usuli yönden bozulmuş olmasının adaletin tecellisine engel olduğu, zira davalar ayrı ayrı görülmüş olsaydı da sonucunun değişmeyeceği, kendisine tek bir Disiplin Kurulu kararıyla iki ayrı ceza verildiği bu işlemlere karşı ayrı ayrı dava açması gerektiğini bilmesinin mümkün olmadığı, cezalar arasında bağlantı yok ise kendisine de bu şekilde tebliğ edilmemesi gerektiği, idarenin kusurlu işlemi nedeniyle mağdur edildiği, iki farklı fiili mevcut ise de fiilleri arasında bağlantı bulunduğu, hastalandığı gün il dışına çıktığı ve hastalığı ile ilgili yalan söylediği iddiası arasında sıkı bir irtibatın söz konusu olduğu, fiilleri arasında bağlantı olmadığı kabul edilse bile Mahkeme tarafından adil bir yargılama ile her iki ceza için de gerekli deliller toplanmak suretiyle karar verildiği, iki ayrı dava açmış olsa idi davaların birleştirilmesine dahi karar verilebileceği, dava dilekçesinin reddedilmesi gerektiğine ilişkin kararın usul ekonomisine ve hakkaniyete uygun olmadığı ileri sürülerek Danıştay Beşinci Dairesince verilen kararın düzeltilmesi istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından; dava konusu disiplin cezalarının hukuka uygun olarak tesis edildiği, düzeltilmesi istenen kararın usul ve yasaya uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NIN DÜŞÜNCESİ : Karar düzeltme isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Danıştay dava daireleri ile idari veya vergi dava daireleri kurulları tarafından verilen kararların düzeltme yolu ile yeniden incelenebilmelerini gerektiren nedenler, 2577 sayılı Kanun’un geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesinin 1. fıkrasında gösterilmiş, aynı maddenin 2. fıkrasında ise, anılan daire ve kurulların kararın düzeltilmesi isteminde ileri sürülen nedenlerle bağlı oldukları belirtilmiş bulunmaktadır.
Dilekçede ileri sürülen düzeltme nedenlerinin anılan maddede sayılan nedenlere uymadığı anlaşılmıştır.

KARAR SONUCU:
1. Karar düzeltme isteminin REDDİNE,
2. Karar düzeltme giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 11/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.