Danıştay Kararı 5. Daire 2017/10873 E. 2017/23256 K. 21.11.2017 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2017/10873 E.  ,  2017/23256 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/10873
Karar No : 2017/23256

Temyiz İsteminde Bulunan Taraflar : 1- (Davacı) …
Vekili : Av. …

2- (Davalı) … Bakanlığı / …
Vekili : Av. …-aynı yerde-

Diğer Davalı : … / …

İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: … , K: … sayılı kararının onanmasına ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E: … , K: … sayılı kararının, dilekçede yazılı nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi : …

Düşüncesi : Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca kamu görevinden çıkarılmasından kaynaklanmaktadır.
İdare Mahkemesince, davacının Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile kamu görevinden çıkarıldığından idari davaya konu olabilecek nitelikte bir idari işlem olma niteliğinin bulunmadığı gerekçesiyle davanın incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından, İdare Mahkemesi kararına karşı istinaf başvurusunda bulunulması üzerine istinaf isteminin reddine karar verilmiştir.
Davacı, kamu görevinden çıkartılmasının, davalı idare ise vekalet ücretine hükmedilmemesinin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek istinaf istemi üzerine verilen kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedirler.
23.1.2017 tarih ve 29957 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 685 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 1. maddesinde “Anayasanın 120 nci maddesi kapsamında ilan edilen ve 21.7.2016 tarihli ve 1116 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararıyla onaylanan olağanüstü hal kapsamında, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmuştur.” hükmü yer almış, anılan Kararname’nin 2. maddesinde Komisyona verilen görevler düzenlenmiş, maddenin birinci fıkrasında Komisyonun, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen;
a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi,
b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi,
c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması,
ç) Emekli personelin rütbelerinin alınması konularındaki başvuruları değerlendirip karar vereceği,
İkinci fıkrasında; Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemlerin de Komisyonun görev alanında olduğu belirtilmiş,
Üçüncü fıkrasında ise maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamayacağı kuralına yer verilmiştir.
Yine aynı Kanun Hükmünde Kararname’nin “Geçiş Hükümleri” başlıklı geçici 1. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Komisyonun görev alanına giren konularda daha önce herhangi bir yargı merciine başvurmuş veya dava açmış olanlar için de 7 nci maddedeki usul ve süreler uygulanır.” hükmüne; Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesinde de Komisyona başvuru usulleri ve sürelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
29.4.2017 tarih ve 30052 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 690 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 56. maddesiyle 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yukarıda anılan geçici 1. maddesinin üçüncü fıkrasına, “Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekâlet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilir.” hükmü eklenmiştir.
Yukarıda yer verilen düzenlemelerin birlikte değerlendirilmesinden; kanun yollarının açık olduğu işlemler dışında Komisyonun görev alanına giren konulara ilişkin olarak idari yargı mercilerinde açılmış olan davalar hakkında 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 56. maddesi uyarınca karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek yeni bir başvuru şartı aranmaksızın dosyanın incelenmek üzere Komisyona gönderilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E: … , K: … sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca BOZULMASINA, yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesine gönderilmesine, 21.11.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.