Danıştay Kararı 5. Daire 2016/28037 E. 2020/4356 K. 13.10.2020 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2016/28037 E.  ,  2020/4356 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/28037
Karar No : 2020/4356

TEMYİZ EDENLER (DAVALILAR) : 1- … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …
2- … Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … ili, … İlçe Emniyet Müdürlüğü emrinde komiser yardımcısı olarak görev yapan davacının, 6638 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilatı, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 33. maddesiyle 3201 sayılı Kanun’a eklenen geçici 28. madde uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı Kırşehir İl Teşkilatına genel idari hizmetler sınıfında memur olarak atanmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanun’un geçici 28. maddesinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki son beş yıl içinde disiplin kurullarınca meslekten veya Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla tecziye edilmesi gerektiği hâlde 657 sayılı Kanun’un 127. maddesine göre ceza verme yetkisi zamanaşımına uğradığı için cezalandırılamayan Emniyet Teşkilatı mensuplarının, bir ay içinde başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledileceğinin belirtildiği, davacı hakkında Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün 8/12. maddesi uyarınca 5 kez meslekten çıkarma cezası verilmesi gerekmekte ise de, zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle dosyanın ilgili bölümlerinin işlemden kaldırılmasına dair … tarih ve … sayılı Yüksek Disiplin Kurulu kararının bulunması nedeniyle 3201 sayılı Kanun’un geçici 28. maddesine istinaden dava konusu atama işleminin tesis edildiği ileri sürülmekte ise de, … tarih ve … sayılı İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davalarda Mahkemelerince E:…, K:…; E:…, K:…; E:…, K:…; E:…, K:… ve E:…, K:… sayılı iptal kararlarının verildiği, bu duruma göre davacının, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kırşehir İl Teşkilatına genel hizmetler sınıfında memur olarak atanmasına ilişkin dava konusu işlemin gerekçesi olarak gösterilen … tarih ve … sayılı Yüksek Disiplin Kurulu kararının Mahkemelerinin kararlarıyla hukuka aykırı bulunarak iptal edildiği dikkate alındığında, davacının atanmasına dayanak olarak gösterilen disiplin kararının ortadan kalktığı ve atama işleminin tesisine sebep olacak hukuki bir durumun söz konusu olmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI :
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (kapatılan Devlet Personel Başkanlığı) tarafından; dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.
İçişleri Bakanlığı tarafından; dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından; dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NİN DÜŞÜNCESİ : İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince, davalı Devlet Personel Başkanlığı hasım mevkiinden çıkarılarak 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 1. maddesinin 19. fıkrası ve geçici 3. maddeleri gereğince, kapatılan Devlet Personel Başkanlığı hasım mevkiinden çıkarılarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hasım mevkiine alındıktan ve dosya tekemmül ettiğinden davalılardan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY :
… ili, … İlçe Emniyet Müdürlüğü emrinde komiser yardımcısı olarak görev yapan davacı hakkında yapılan soruşturma sonucunda tesis edilen İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun … tarih ve … sayılı kararı ile; 5 kez “kasıtlı olarak gerçek dışı rapor vermek veya tutanak düzenleyip imza etmek veya ettirmek” fiilini işlediğinden bahisle Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün 8/12. maddesi uyarınca “5 kez” meslekten çıkarma cezasıyla cezalandırılması gerekmekte ise de, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 127. maddesi gereğince zamanaşımı nedeniyle soruşturma dosyasının işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir.
Ardından, Devlet Personel Başkanlığınca, 6638 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilatı, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 33. maddesiyle 3201 sayılı Kanun’a eklenen geçici 28. madde uyarınca davacının Kültür ve Turizm Bakanlığı Kırşehir İl Teşkilatına genel idari hizmetler sınıfında memur olarak atanması teklif edilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın … tarih ve … sayılı işlemi ile … Merkez Müze Müdürlüğüne memur olarak atanmıştır.
Bunun üzerine, söz konusu atama işleminin iptali istemiyle temyizen incelenen dava açılmıştır.
Davacı, hakkında 5 kez meslekten çıkarma cezası verilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararına karşı dava açmış, Şanlıurfa İdare Mahkemelerinde görülen dosyalarda;
1) “M.Y. isimli şahsın dinlenmesi olayında”; işlemin hukuka uygun bulunarak davanın reddi yönünde verilen … İdare Mahkemesi kararının Dairemizin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla onandığı,
2) “M.A. isimli şahsın dinlenmesi olayında”, işlemin hukuka aykırı bulunarak iptaline dair verilen … İdare Mahkemesi kararının, Dairemizin 19/04/2017 tarih ve E:2016/29879, K:2017/10862 sayılı kararıyla bozulduğu, ardından davacının karar düzeltme isteminin Dairemizin 13/10/2020 tarih ve E:2017/13242, K:2020/4362 sayılı kararıyla reddedildiği,
3) “A.O. isimli şahsın dinlenmesi olayında”; işlemin hukuka aykırı bulunarak iptaline dair verilen … İdare Mahkemesi kararının, Dairemizin 19/04/2017 tarih ve E:2016/30079, K:2017/10863 sayılı kararıyla bozulduğu, ardından davacının karar düzeltme isteminin Dairemizin 13/10/2020 tarih ve E:2017/13319, K:2020/4363 sayılı kararıyla reddedildiği,
4) “H.G. isimli şahsın dinlenmesi olayında”; işlemin hukuka aykırı bulunarak iptaline dair verilen … İdare Mahkemesi kararının Dairemizce bozulduğu, ardından davacının karar düzeltme isteminin Dairemizce reddedildiği, dosyayı yeniden gören … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla davanın derdestlik nedeniyle incelenmeksizin reddine karar verildiği, bu kararın davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 13/10/2020 tarih ve E:2020/3261, K:2020/4354 sayılı kararıyla bozulduğu,
5) “A.E. isimli şahsın dinlenmesi olayında”; işlemin hukuka aykırı bulunarak iptaline dair verilen … İdare Mahkemesi kararının Dairemizce bozulduğu, ardından davacının karar düzeltme isteminin Dairemizce reddedildiği, dosyayı yeniden gören … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla dilekçenin reddine karar verildiği ve bu kararın temyiz edilmeyerek kesinleştiği anlaşılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 127. maddesinde, “Bu Kanunun 125. maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,
b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar. Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.” hükmüne yer verilmiştir.
04/04/2015 tarihli 29316 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6638 sayılı Kanun’un 33. maddesi ile 3201 sayılı Kanun’a eklenen geçici 28. maddede, “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki son beş yıl içinde disiplin kurullarınca meslekten veya Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla tecziye edilmesi gerektiği hâlde 657 sayılı Kanunun 127. maddesine göre ceza verme yetkisi zamanaşımına uğradığı için cezalandırılamayan Emniyet Teşkilatı mensupları, bir ay içinde kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Bu personelin, Devlet Personel Başkanlığınca 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22. maddesinin ikinci, üçüncü, beşinci ve altıncı fıkralarında belirtilen esas ve usuller çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihinden itibaren kırk beş gün içinde atama teklifleri yapılır. Bunlardan müdür ve üstü kadrolarda olanlar araştırmacı unvanlı kadrolara, diğerleri ise Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadrolara atanırlar. Personel nakledildiği kurumda göreve başlayıncaya kadar eski kurumunda çalışmaya devam eder ve bu personelin her türlü mali ve sosyal hakları çalıştıkları kurum tarafından karşılanır.
Bu madde kapsamında yer alan personele ilişkin kadrolar; atama teklifi gerçekleştirilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgililere ilişkin atama onaylarının alındığı tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılır. İhdas edilmiş sayılan memur kadroları, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili bölümüne eklenmiş sayılır. Atama işlemi yapılan personele ilişkin bilgiler ve bu bilgilerdeki değişiklikler, en geç on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Uyuşmazlık, 6638 sayılı Kanun ile 3201 sayılı Kanun’a eklenen geçici 28. maddenin uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Geçici 28. madde, yürürlüğe girdiği tarihten önceki son 5 yıl içinde işlenmiş fiillerden kaynaklanan “devlet memurluğundan çıkarma veya meslekten çıkarma” cezası gerektiren fiillere zamanaşımı nedeniyle ceza verilememesi halinde, cezaya konu fiilleri işlediği ileri sürülen personelin diğer kurumlara nakline ilişkindir. Kanun koyucu diğer kurumlara nakil işlemini, fiillerin devlet memurluğundan çıkarma veya meslekten çıkarma cezasını gerektirmesi ve ceza verme yetkisinin zamanaşımına uğramış olması şartlarına bağlamıştır.
Dava konusu uyuşmazlıkta, davacı hakkında, Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün 8/12. maddesi uyarınca “5 kez” meslekten çıkarma cezasıyla cezalandırılması gerekmekte ise de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 127. maddesi gereğince zamanaşımı nedeniyle soruşturma dosyasının işlemden kaldırılması kararının verildiği anlaşılmaktadır.
Davacının, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kırşehir İl Teşkilatına genel hizmetler sınıfında memur olarak atanmasına ilişkin işlemin sebep unsurunu oluşturan ve haklarındaki soruşturma dosyaları zaman aşımı nedeniyle işlemden kaldırılan 5 ayrı meslekten çıkarma cezası yönünden ayrı ayrı açılan ve kararımızın “Maddi Olay” kısmında belirtilen davalarda, dava konusu işlemlerin iptal edilmediği dikkate alındığında, davacı hakkında dava konusu atama işleminin tesisine dayanak gösterilen sebeplerin hukuken varlığını devam ettirdiği anlaşıldığından, dava konusu atama işleminde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Bu itibarla, dava konusu işlemin iptali yönündeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.2577 sayılı Kanun’un 49. maddesine uygun bulunan davalıların temyiz istemlerinin kabulüne,
2.Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin temyize konu … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 13/10/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.