Danıştay Kararı 5. Daire 2015/5542 E. 2015/10632 K. 17.12.2015 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2015/5542 E.  ,  2015/10632 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/5542
Karar No : 2015/10632

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü
Vekili : – aynı adreste
Karşı Taraf(Davacı) :

İsteğin Özeti : Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Ermenek Yurt Müdürlüğünde Yurt Yönetim Memuru olarak görev yapan davacının, … Belediyesi bünyesinde münhal bulunan bir kadroya atanabilmesi için … Büyükşehir Belediyesinin 03.07.2014 günlü 459-1090 sayılı yazısı ile yapılan muvafakat talebinin cevap verilmemek suretiyle reddine ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davada; davacının eşinin …’da özel bir dershanede öğretmen olarak görev yaptığı, toplumun temeli olan ailenin korunması, huzur ve refahı için gerekli tedbirlerin alınmasının tüm kurumlar için Anayasal bir yükümlülük olduğu ve bu yükümlülüğü yerine getirmede tanınmış herhangi bir istisnanın da Anayasa’da yer almadığı, 657 sayılı Yasanın 74. maddesinde, memurların bir kurumdan diğerine atanmalarında muvafakat şartı getirilerek idareye takdir yetkisi tanındığı ve takdir yetkisinin, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda kullanılması gerektiği, Anayasa’nın 41. maddesi gereği davacının aile birliğinin sağlanması gerektiğinden, personel ihtiyacı gerekçe gösterilerek davacıya muvafakat verilmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda … 2. İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, … sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. … 2. İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, … sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, 17/12/2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY :

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74. maddesinde; “Memurların bir kurumdan diğerine nakil” esasları düzenlenmiş; anılan maddenin birinci fıkrasında memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatları ile kazanılmış hak aylık dereceli üzerinden veya 68. maddesindeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan bir kadroya nakillerinin mümkün olduğu kurala bağlanmıştır. Anılan düzenlemeye göre naklen atamanın yapılabilmesi; öncelikle kurumların muvafakatını gerektirmekte; idarece bu konudaki takdir yetkisinin kullanılmasında, hizmet gerekleri, iş yükü, kadro durumu gibi ölçütler göz önünde bulundurulmaktadır. 657 sayılı Yasanın 74. maddesinde öngörülen esaslar çerçevesinde kurumlarca muvafakat verilmesinden sonra yer değiştirmek suretiyle atama işlemi kurulmakta, bu aşamada aynı Yasanın 72. maddesinde düzenlenen “eş durumu özrü” nün dikkate alınması gerekmektedir. Kısaca ifade etmek gerekirse; muvafakat işlemlerinin tesisinde dikkate alınması gereken ölçüt; “hizmet gerekleri, iş yükü ve kadro durumu” olmasına karşın, bir sonraki aşama olan yer değiştirme suretiyle atamada; “eş durumu özrü” de atamayı belirleyen bir unsur olarak yer almakta, muvafakat verilmesi işlemlerinde eş durumu mazereti, işlemin tesisinde belirleyici bir etken niteliğini taşımamaktadır. Somut uyuşmazlıkta, davacı eş durumu özrü nedeniyle kurumlar arası nakil talebinde bulunmakta ise de; uyuşmazlığın muvafakat verme aşamasında olduğu, işlemin 657 sayılı Yasanın 74. maddesine dayalı olarak kurulduğu, ortada henüz yer değiştirme suretiyle atama uyuşmazlığı bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin kabulü ile eş durumu özründen bahisle muvafakat vermeme işleminin iptali yolunda verilen Mahkeme kararının bozulması gerektiği görüşü ile karara karşıyız.