Danıştay Kararı 5. Daire 2015/3012 E. 2015/7587 K. 07.10.2015 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2015/3012 E.  ,  2015/7587 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/3012
Karar No : 2015/7587

Kararın Düzeltilmesini İsteyen (Davalı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davacı) :

İsteğin Özeti : … ili … Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü emrinde veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapan davacının, Rıhtım Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü emrine atanmasına ilişkin 22.4.2011 günlü, 13429 sayılı işlemin iptali yolunda … 10. İdare Mahkemesince verilen … günlü, … sayılı kararın onanmasına dair Danıştay Beşinci Dairesinin 20.11.2014 günlü, E:2012/9150, K:2014/8161 sayılı kararının düzeltilmesi istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca ilk inceleme ile görevli Tetkik Hakimi Metin Gökdemir’in açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, işin gereği düşünüldü:
2577 sayılı Kanunun 26. maddesinin 1. fıkrasında; dava esnasında ölüm veya herhangi bir sebeple tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik olursa, davayı takip hakkı kendisine geçenin başvurmasına kadar; gerçek kişilerden olan tarafın ölümü halinde, idarenin mirasçılar aleyhine takibi yenilemesine kadar, dosyanın işlemden kaldırılmasına ilgili mahkemece karar verileceği, dört ay içinde yenileme dilekçesi verilmemiş ise, varsa yürütmenin durdurulması kararı kendiliğinden hükümsüz kalacağı belirtilmiş, 2. fıkrasında da; yalnız öleni ilgilendiren davalara ait dilekçeler iptal edileceği hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 48. maddesinin 2. fıkrasında, temyiz dilekçelerinin 3. madde esaslarına göre düzenlenmesi gerektiği, düzenlenmemiş ise eksikliklerin tamamlatılması hususunun kararı veren Danıştay veya mahkemece ilgiliye duyurulacağı, 3. fıkrasında, dilekçelerin karşı tarafa tebliğ edileceği, 4. fıkrasında, cevap dilekçesi verildikten veya cevap süresi geçtikten sonra dosyanın Danışta’ya veya Kurul’a gönderileceği öngörülmüştür.
Öte yandan, anılan Kanunun “Yargılamanın yenilenmesine ve kararın düzeltilmesine ilişkin özel hükümler” başlıklı 55. maddesinin 5. fıkrasında ise; 53, 54 ve bu madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yargılamanın yenilenmesinde ve kararın düzeltilmesinde bu Kanunun diğer hükümlerinin uygulanacağı hükmü getirildiğinden, dosyanın tekemmülüne ilişkin temyiz incelemesindeki usul, kararın düzeltilmesi aşamasında da aynen geçerlidir.
Değinilen bu hükümlere göre, karar düzeltme incelemesi yapılabilmesi kural olarak, karar düzeltme dilekçesinin karşı tarafa tebliği, cevabın alınması veya sürenin geçmesi suretiyle dosyanın tekemmül etmesine bağlıdır. Dosyanın tekemmül ettirilmesi ise, kararı veren mahkeme ya da Danıştay Dairesine ait bir ödevdir.
İncelenmekte olan dosyada; dava devam etmekte iken, 22.10.2014 tarihinde davacının vefat ettiği; ancak, konu hakkında bilgi sahibi olmayan Dairemizce 20.11.2014 tarihinde temyiz talebiyle ilgili olarak karar verildiği görülmekte olup; karar düzeltme dosyasının tekemmülü açısından, davalı idarenin mirasçılara karşı istemini yenileyip yenilememesi durumuna göre işlem yapılabilmesi için ilgili mahkemece, 2577 sayılı Kanunun 26. maddesi uyarınca bir karar verilmesi gerekmektedir.
Başka bir ifadeyle; Mahkemece, davalının mirasçılar aleyhine takibi yenilemesine kadar karar düzeltme istemine ilişkin dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmesi gerekmekte olup, bu aşamada dosyanın yeniden esas defterine kaydedilmeyip, karar düzeltme defterine bu hususta kayıt düşülerek, karara, dosyanın önceki esas ve karar numaralarının yazılması yeterlidir.
Öte yandan; tebliğ edilecek bu karardan sonra davalı idarece mirasçılar aleyhine karar düzeltme isteminde bulunulması halinde, dosyanın yeniden karar düzeltme incelemesi için Danıştay’a gönderileceği, aksi halde dosyanın kesinleşmiş dosyalarla birlikte arşive kaldırılacağı tabiidir.
Açıklanan nedenlerle, davacının vefat etmesi nedeniyle gerekli karar verilerek işlem yapılmak üzere, dosyanın İstanbul 10. İdare Mahkemesine gönderilmesine, 7.10.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.