Danıştay Kararı 5. Daire 2014/7098 E. 2015/7213 K. 17.09.2015 T.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2014/7098 E.  ,  2015/7213 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2014/7098
Karar No : 2015/7213

Temyiz Eden (Davacı) : …Temsilen …
Vekili : Av.
Av.
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :
İsteğin Özeti : …İdare Mahkemesi’nce verilen …günlü, …sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
emrinde bilgisayar işletmeni kadrosunda görev yapan davacı, …Üniversitesi Rektörlüğü emrine atanmasına muvafakat verilmemesi yolundaki 30.09.2013 gün ve 2582 sayılı işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.
…İdare Mahkemesi’nce verilen …günlü, …sayılı kararla; norm kadro durumuna göre davalı idarece davacının hizmetine ihtiyaç duyulduğundan, başka kuruma atanma istemine muvafakat verilmemesine ilişkin işlemde hizmet gereklerine ve hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.
Anayasanın 41. maddesinde; “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.” hükmü öngörülerek aile birliğini ve huzurunu sağlamanın Devletin görevi olduğu belirtilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72. maddesinin 2. fıkrasında; “Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.” hükmüne yer verilmiş, 74. maddesinde de memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakillerinin mümkün olduğu belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; …Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı emrinde bilgisayar işletmeni kadrosunda görev yapan davacının, eşinin …Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev yapması sebebiyle eş mazereti dikkate alınarak …Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmasına muvafakat verilmesi istemiyle 23.09.2013 tarihinde başvurduğu, talebin ‘nün 30.09.2013 tarih ve 2582 sayılı işlemi ile ihtiyaç gerekçe gösterilerek reddedilmesi üzerine temyizen incelenen davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Davacının Anayasanın 41 ve 657 sayılı Yasanın 72. maddeleri uyarınca aile birliğinin korunması ilkesinin sağlanmasını temin edecek atama için muvafakat verilmesi yolundaki başvurusu, davalı idarece personel ihtiyacı ileri sürülerek reddedilmiş ise de, gerek Anayasa, gerekse de Yasalar ile korunması emredilen aile birliğinin ilkesi gözardı edilemeyeceğinden ve davacının eşinin yaptığı görevin özelliği ve davacının çalıştığı kurum göz önünde bulundurulduğunda, aile birliğinin hiç bir zaman tesis edilme imkanı olmadığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık, Mahkeme kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle …İdare Mahkemesince verilen …günlü, …sayılı kararın; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına; aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 17.09.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.